29 Μαρτίου 2024 / 3:33 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:33 πμ

Ιταλία: Ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε από τον Ρέντσι να αναβάλει την παραίτησή του

από fimotro

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να αναβάλει την παραίτησή του ωσότου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ανακοινωθέν της η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ματταρέλλα ζήτησε από τον Ματτέο Ρέντσι να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την έγκριση του προυπολογισμού από την γερουσία. Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματταρέλλα, ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός επέστρεψε στο κυβερνητικό μέγαρο για να συνομιλήσει με τους υπουργούς του. Η τελική ψήφιση του προυπολογισμού αναμένεται για την ερχόμενη Παρασκευή .
Μετά τη συνάντησή του με τον Ρέντσι, οι υπηρεσίες του Ματαρέλα σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν μπορεί πλέον να μείνει στην εξουσία. Ο πρόεδρος απάντησε ότι θα πρέπει να μείνει στον θώκο ωσότου εγκριθεί οριστικά από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου. Ο Ματαρέλα διευκρίνισε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.
Διατεθειμένος να παραμείνει λίγες μέρες ακόμη
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Γερουσία, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, αυτό προέκυψε από την συνομιλία του Ρέντσι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Κατά πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει, πιθανότατα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους γερουσιαστές, για να επισπεύσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την στήριξή τους στην κυβερνητική συμμαχία.
Κατά συνέπεια, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, την πολιτική εμπιστοσύνη τους θα εκφράσουν, όπως πάντα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να αποσυρθεί από την πολιτική, ούτε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα