28 Μαρτίου 2024 / 11:50 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:50 πμ

Ιταλία: Νέα σενάρια για εκλογές τον Φεβρουάριο

από fimotro

 

Εξαιρετικά αβέβαιο εμφανίζεται το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία και μη διεξαγωγή εκλογών έως τη λήξη της θητείας του τρέχοντος κοινοβουλίου στις αρχές 2018 (στο οποίο «πόνταραν» οι αγορές) καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι φέρεται να συντάσσεται με το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Κίνημα 5 Αστέρων, Λέγκα του Βορρά) για εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε χθες ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές και τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί συζήτηση με τον Ρέντσι. Αργά χθες το βράδυ, πάντως, από το περιβάλλον του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα (που έχει την αρμοδιότητα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών..) διέρευσε ότι ο κ. Ματαρέλα επιθυμεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου, του διαβόητου Italicum, και μάλιστα και στα δυο σώματα της Βουλής πριν την διενέργεια εκλογών.
Παρέμβαση
Προς την κατεύθυνση της αναβολής των εκλογών, άλλωστε, κινείται και η χθεσινή «παρέμβαση» του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την νομιμότητα του Italicum στις 24 Ιανουαρίου. Πριν από την ημερομηνία αυτή δεν μπορούν να διενεργηθούν εκλογές και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να νομοθετηθούν οι όποιες αλλαγές στο νόμο ζητήσει το Δικαστήριο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί χρόνος και για την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Ο Ρέντσι (στον οποίο ο κ. Ματαρέλα ζήτησε να παραμείνει στη θέση του έως την ψήφιση του προϋπολογισμού) προγραμμάτισε για σήμερα την ψηφοφορία και στη συνέχεια αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος για να αξιολογήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και εκεί ίσως ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για τις μελλοντικές του προθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα