28 Μαρτίου 2024 / 8:33 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:33 μμ

Ιταλία και Αυστρία κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

από fimotro

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και, δευτερευόντως, των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία κυριάρχησαν χθες, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, στην ειδησεογραφία και τις αναλύσεις των ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Παρά δε το γεγονός ότι αρκετοί επιχείρησαν μια πιο «ψυχρή» αποτίμηση και απέφυγαν την καταστροφολογία, η ανησυχία για τις εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν στην ΕΕ και την ευρωζώνη ήταν εμφανής.
«Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε μια σιωπηρή πλειοψηφία, βέβαιος ότι θα τη σαγήνευε. Η πλειοψηφία μίλησε, αλλά εναντίον του», τόνισε μέσα από τις σελίδες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera ο Μάσιμο Φράνκο, επικρίνοντας τον χαρακτήρα που δόθηκε εξαρχής στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος, ωστόσο, αν και παραδέχεται ότι «η σφραγίδα του λαϊκισμού είναι αναμφισβήτητη» στο δημοψήφισμα, ισχυρίζεται πως το αποτέλεσμά του «δεν ακυρώνει την ανάγκη και τη βούληση για αλλαγή – απλώς, τιμωρεί μια πρόταση που εξηγήθηκε ανεπαρκώς». «Η Ευρώπη μοιάζει τρομαγμένη από την κρίση και όμηρος πολλών στερεοτύπων για την Ιταλία. Ο Μπέπε Γκρίλο πανηγυρίζει. Θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν, όμως, να διαχειριστεί τη νίκη του», σημείωσε επίσης ο αρθρογράφος.
Στη Γαλλία, την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος ερμηνεύεται από ορισμένους ως «εικόνα από το προσεχές μέλλον», εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με την εφημερίδα la Tribune, οι Ιταλοί ψήφισαν υπέρ του «όχι» για να πουν «φτάνει πια» στην Ευρώπη, αποκαλύπτοντας τη γενική αποτυχία της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ευρωζώνη και γενικότερα της πολιτικής λειτουργίας της ευρωζώνης. Όσο για τη le Soir, υπογραμμίζει ότι μετά το σοκ του Brexit και την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, είναι πλέον ορατός ο φόβος η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να εισέλθει σε μια νέα φάση αστάθειας.
«Τα καλά νέα από την Αυστρία πνίγηκαν μέσα στο ίδιο βράδυ από τα κακά νέα που έφτασαν από την άλλη πλευρά των Άλπεων», έγραψε ο Γκίντεον Ραχμάν στους FT, προσθέτοντας τα εξής: «Οι συνέπειες του ιταλικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη δεν είναι εξίσου δραματικές με εκείνες του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο (…) Παρ’ όλα αυτά, το Brexit και η παραίτηση του Ρέντσι είναι κεφάλαια της ίδιας ιστορίας. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δέχεται πιέσεις που δεν έχουν προηγούμενο».
Ο δε Κλάους Γκάιγκερ έγραψε στην γερμανική Die Welt: «Η Ευρώπη ευθύνεται και η ίδια για το γεγονός ότι τώρα έχει να κάνει με μιαν ασταθή Ιταλία, χωρίς ένα αξιόπιστο εταίρο. Ο Ματέο Ρέντσι ήταν η κινητήριος μηχανή την οποία είχε ανάγκη η Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Αλλά η Ευρώπη τον εγκατέλειψε. Γερμανία και Γαλλία κλείνουν τα σύνορα και αφήνουν την Ιταλία μόνη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση».
Και η επίσης γερμανική FAZ, έγραψε στο κύριο άρθρο της για την Αυστρία: «Η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν μοιάζει να καταρρίπτει τη θεωρία του ντόμινο, βάσει της οποίας οι δυτικές χώρες πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των δεξιών λαϊκιστών (…) Όμως, η ήττα του υποψηφίου του Κόμματος Ελευθερίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το ίδιο και οι θέσεις του πρόκειται να εξαφανιστούν στο ορατό μέλλον από την αυστριακή πολιτική σκηνή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα