29 Μαρτίου 2024 / 2:26 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:26 μμ

Ιταλία: Ένα βήμα πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

από fimotro

Η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Ιταλίας ενέκρινε σήμερα το νέο εκλογικό νόμο, καθώς τα βασικά κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο.

Οι βουλευτές θα αρχίσουν να συζητούν το νόμο, που βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση, αύριο Τρίτη, και οι αρχηγοί των κομμάτων δηλώνουν πως ευελπιστούν πως ο νόμος θα εγκριθεί και από τα δυο σώματα της Βουλής στις αρχές Ιουλίου.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, όλα τα μεγάλα κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με το σύστημα, το οποίο μοιάζει με το Γερμανικό. Οι χρηματαγορές εξακολουθούν να νιώθουν νευρικότητα με την προοπτική πρόωρων εκλογών και του ενδεχομένου να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής.

Το spread μεταξύ των ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών bunds έκλεισε κοντά στα πρόσφατα υψηλά σήμερα και η Pimco δήλωσε πως πουλά ιταλικούς τίτλους λόγω του αυξανόμενου πολιτικού ρίσκου.

«Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου συνεχίζει να αυξάνεται», έγραψε σε σημείωμά του προς πελάτες ο αναλυτής της Barclays Capital, Fabio Fois.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές και επίσης είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει συνασπισμός κομμάτων που θα έχει την πλειοψηφία.

Εκλογές τον Οκτώβριο, έξι μήνες πριν την λήξη της θητείας της νυν κυβέρνησης, θέλουν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και αυτό περιπλέκεται από την ανάγκη να καταρτιστεί και να εγκριθεί ο Ιταλικός προϋπολογισμός του 2018.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο μόνος που έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή, ανησυχεί μήπως η πολιτική αστάθεια επηρεάσει τον προϋπολογισμό, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και να εγκριθεί από τη βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται πως ποτέ δεν έχουν διενεργηθεί εκλογές στην Ιταλία μετά τον Ιούνιο.

Ο κ. Ματαρέλα έχει επιμείνει πως πρέπει πρώτα να καταρτιστεί ο νέος εκλογικός νόμος διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερβολικά μεγάλη απόκλιση μεταξύ των συστημάτων για την εκλογή μελών στα δυο σώματα της βουλής.

Το νέο αναλογικό σύστημα, που μπορεί να τροποποιηθεί στη βουλή, θα εξαιρεί τα κόμματα που δεν συγκεντρώνουν το 5% των ψήφων.

Όπως στη Γερμανία, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να εκφραστούν μέσω δυο ψήφων –η μία για μεμονωμένο πρόσωπο και η άλλη για την κομματική λίστα, όμως σε αντίθεση με τη Γερμανία δεν μπορούν να ψηφίσουν για υποψήφιους από διαφορετικά κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα