18 Απριλίου 2024 / 7:16 πμ
18 Απριλίου 2024 / 7:16 πμ

Ιστορική συμφωνία για το Brexit

από fimotro

Την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ σηματοδότησε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Πιστεύω πως έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν», δήλωσε, σημειώνοντας πως η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί συμβιβασμό. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΕΕ όπως και για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει γίνει επαρκής πρόοδος στο θέμα του «διαζυγίου» και πως θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τη δεύτερη φάση των διαπραμγατεύσεων.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν της Δευτέρας.

«Θέλουμε μια βαθιά και ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε μετά την συνάντησή της με τον κ. Γιούνκερ, τονίζοτνας πως τα βρετανικά δικαστήρια θα επιβάλουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο οικονομικός διακανονισμός είναι δίκαιος για τον Βρετανό φορολογούμενο, συνέχισε, ενώ τόνισε πως «εγγυόμαστε πως δεν θα υπάρξουν ‘σκληρά σύνορα’ στην Ιρλανδία» και πως «διατηρείται η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όπως ανέφερε, χθες μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και συμφώνησαν πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο βορρά-νότου ή ανατολής-δύσης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετέβη νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για το θέμα του Brexit.

“Η πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συναντήσεις επί του θέματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit”, ανέφερε νωρίς το πρωί σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συνάντηση με την κ. Μέι θα έχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει ανακοίνωση προς τον Τύπο στις 9:30.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ιρλανδίας γνωστοποίησαν πως η Βρετανία και η Ιρλανδία ίσως απέχουν ώρες από την επίτευξη συμφωνίας για το κείμενο που θα περιγράφει το πώς θα διαχειριστούν τα σύνορά τους μετά το Brexit, ανοίγοντας τον δρόμο για συμφωνία που θα αίρει και το τελευταίο εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το ελεύθερο εμπόριο.

Ο ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε πως έγιναν «ουσιαστικές αλλαγές» στο κείμενο για τα σύνορα, σημειώνοντας πως η κ. Μέι έχει το κείμενο που αισθάνεται ότι θέλει να μεταφέρει στην ΕΕ.

Κατά τον ίδιο, οι αλλαγές στο κείμενο για τα σύνορα σημαίνουν πως δεν θα υπάρξει «κόκκινη γραμμή» στην ιρλανδική θάλασσα μετά το Brexit, ενώ τόνισε πως υπάρχει «ξεκάθαρη επιβεβαίωση» πως ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Υπάρχουν ακόμα ζητήματα για τη συμφωνία για τα σύνορα που θα θέλαμε να ξεκαθαριστούν, όμως ξεμείναμε από χρόνο, σχολίασε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα