28 Μαρτίου 2024 / 6:49 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:49 μμ

Ιστορική επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα

από fimotro

Με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα, στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ιστορική επίσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ αναγγέλλονταν δύσκολες, παρά τη «φιλία» τους, που αμφότεροι διατυμπανίζουν, με τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα στις διμερείς σχέσεις να είναι τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε ως “επιτυχή και ιστορική” την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Για τις συναντήσεις των δύο προέδρων, δήλωσε ότι “προσανατολίστηκαν προς την κατεύθυνση κατάρτισης ενός σχεδίου για την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.”

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε “σ’ ένα νέο ιστορικό σημείο αρχής.”

Η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια κι ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία και υπό την διαχείριση και των έλεγχο των διαφορών,” δήλωσε ο Σι στην διάρκεια των συνομιλιών του, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον κινέζο ομόλογό του να εργαστεί σκληρά για την επίλυση του προβλήματος των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ απαίτησε ταυτόχρονα τη συμβολή της Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση «δυνητικά δραματική».

«Καλώ την Κίνα να εργαστεί πολύ σκληρά» για το ζήτημα αυτό, τόνισε και προειδοποίησε ότι ο χρόνος είναι μετρημένος.

Η Κίνα, με την οποία διεξάγεται σχεδόν το σύνολο του εμπορίου της Βόρειας Κορέας, θεωρείται πως βρίσκεται σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε νέα δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

«Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος και επέμεινε «ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε επίσης για άλλη μια φορά από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Καλώ τη Ρωσία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά δραματικής κατάστασης», είπε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά ζητήματα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη, έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν μέμφεται» το Πεκίνο επειδή έχει εμπορικό πλεόνασμα.

Πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις να γίνουν πιο δίκαιες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 253,4 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για μια κοινή επένδυση ύψους 43 δισεκ. δολαρίων στην Αλάσκα με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα γίνει πιο ανοικτή και διαφανής για τις ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως αμερικανικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία που αποκαλείται «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Η πόρτα της Κίνας θα ανοίξει περισσότερο στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα