19 Απριλίου 2024 / 1:30 μμ
19 Απριλίου 2024 / 1:30 μμ

Ιρλανδία: Αποπληρώνει νωρίτερα το τελευταίο δάνειο προς το ΔΝΤ

από fimotro

Οι αρχές της ΕΕ έχουν εγκρίνει τα σχέδια της Ιρλανδίας να αποπληρώσει νωρίς το τελευταίο από τα δάνεια διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια κίνηση το κράτος να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ., από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ιρλανδία θα αποπληρώσει τα €4,5 δισ. που δόθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της τραπεζικής διάσωσης το διάστημα 2011-2013 και άλλο €1 δισ. σε διμερή δάνεια από τη Σουηδία και τη Δανία. Η Ιρλανδία έχει ήδη καταβάλει 18 δισ. από το χρέος στο ΔΝΤ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε το τελευταίο σχέδιο αποπληρωμής των δανειστών σήμερα. Σύμφωνα με το διεθνές σχέδιο διάσωσης ύψους € 67,5 δισ., τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υπογράψουν προγράμματα πρόωρης πληρωμής και να παραιτηθούν από το δικαίωμα επιστροφής τους νωρίτερα. Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι συνήθως πιο ακριβά από τα δάνεια των πιστωτών της ευρωζώνης, τα οποία ενθαρρύνουν τις χώρες να αποπληρώσουν το ταμείο και να μειώσουν το συνολικό χρέος τους.

Αυτές οι πρόωρες αποπληρωμές «θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ιρλανδίας, θα βελτιώσουν τις προοπτικές επιβίωσης του χρέους της και θα στείλουν έτσι ένα θετικό μήνυμα στις αγορές», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Ιρλανδία έλαβε επίσης δάνεια ύψους €3,5 δισ. από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν το 2019 και το 2021. Η Πορτογαλία έχει επιστρέψει περίπου τα τρία τέταρτα των δανείων του ΔΝΤ, ενώ το ταμείο εξακολουθεί να συζητά για το αν επιθυμεί ή όχι να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα