28 Μαρτίου 2024 / 1:20 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 1:20 μμ

ΙΟΒΕ: Επίδοση – ρεκόρ για τη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

από fimotro

Τον Φεβρουάριο σημειώνεται εκ νέου βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Βιομηχανία, με τον δείκτη να κινείται στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζει και τη συνολικότερη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην οικονομία, σημειώνει το ίδρυμα, καθώς σε αρκετούς κλάδους καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Και βεβαίως συνδέεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται στην οικονομία από το 2017.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του πρώτου μήνα του νέου έτους, στις 103,1 (από 98,5) μονάδες, ανώτερα και έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (91,8 μον.). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Ειδικά για τη Βιομηχανία θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ενίσχυση του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και διαχέεται στους σχετιζόμενους με αυτές κλάδους. Μάλιστα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, φαινόμενο που αναφέρεται και ως ≪συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη≫. Η ενισχυμένη ζήτηση και η διαρκής ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου αποτελεί άλλωστε ένα “κοινό παρονομαστή” της ταχύτερης μεγέθυνσης των αναπτυσσόμενων οικονομιών και ευνοεί και την εγχώρια Βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές Βιομηχανικών Προϊόντων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, με την αξία τους να αγγίζει τα €11,1 δισεκ., από €10,1 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή η αύξηση ερμηνεύεται από την άνοδο της διεθνούς ζήτησης για Βιομηχανικά Είδη Ταξινομημένα κατά Πρώτη Ύλη κατά 16,9%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα €4,2 δισεκ., καθώς και για τα Χημικά και Συναφή Προϊόντα, κατά 11,7%, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τους να φτάσουν τα €2,8 δισεκ. το 2017. Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές στα Διάφορα βιομηχανικά Είδη, κατά 7,4%, φθάνοντας το ενδεκάμηνο του 2017 τα €1,85 δισεκ.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται υψηλότερα, στις +26 (από +18) μονάδες, με το 32% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 6% (από 8%) μείωσή της.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή, ο θετικός δείκτης των +5 μονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση σχεδόν εξανεμίζεται, καθώς χάνει 4 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 9%, έναντι ενός 8% που αναμένει μείωσή της.

Πάντως πάνω από το 80% των επιχειρήσεων αναμένει σταθερότητα στην απασχόληση, καθώς οι αυξημένες ανάγκες παραγωγής οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα σε κάποιες προσλήψεις, οι οποίες και εμπεδώνονται αυτήν την περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα