28 Μαρτίου 2024 / 10:37 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:37 πμ

Ιαπωνία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της χώρας

από fimotro

Στις 15 Ιουνίου τέθηκε σε εφαρμογή από την ιαπωνική κυβέρνηση ο αμφιλεγόμενος «νόμος κατά της συνωμοσίας» με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ο νέος νόμος δίνει πρόσθετες εξουσίες στην αστυνομία να παρακολουθεί «οργανωμένες εγκληματικές ομάδες» και να συλλαμβάνει μέλη τους, που έχουν γνώση ή σχεδιάζουν εγκληματικές ενέργειες.

Όμως πολλοί διαδηλωτές αντιδρούν με την ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας καλώντας τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να πει την «αλήθεια». Παρόντες στη διαδήλωση στο πάρκο Σιντζούκου ήταν και οπαδοί της SEALD, μιας φοιτητικής οργάνωσης για την προάσπιση της «φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ο νέος νόμος του Άμπε έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την ασαφή διατύπωσή του, καθώς πολλοί φοβούνται μήπως χρησιμοποιηθεί για την περιστολή των πολιτικών ελευθεριών και των νόμιμων διαδηλώσεων.

Ενώ πριν ψηφιστεί ο νόμος, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, Τζόζεφ Κανατάτσι, εξέφρασε την ανησυχία του για το νόμο σε επιστολή προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

«Διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες ότι ο προτεινόμενος νόμος στην τρέχουσα μορφή του και σε συνδυασμό με άλλους νόμους ίσως επηρεάσει αρνητικά την άσκηση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα καθώς και άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες, δεδομένης της πιθανής ευρείας εφαρμογής του», έγραψε ο Κανατάτσι. Και συμπλήρωσε:

«Ιδιαίτερα ανησυχώ για τους κινδύνους αυθαίρετης εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας, δεδομένου του ασαφούς ορισμού του τι θα συνιστούσε ‘προγραμματισμό’ και ‘προπαρασκευαστικές ενέργειες’».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα