18 Απριλίου 2024 / 6:07 πμ
18 Απριλίου 2024 / 6:07 πμ

Θετικότερο το κλίμα στις Σκουριές μετά την αλλαγή υπουργείου του Σκουρλέτη

από fimotro

Αλλαγή του κλίματος που υπάρχει απέναντι στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική χαρακτηρίζεται η απόφαση που υπέγραψε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, που ουσιαστικά «ξεπαγώνει» μία από τις επόμενες επενδύσεις της καναδικής εταιρείας μέσω της «Ελληνικός Χρυσός». Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Περβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση του τροποποιητικού προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης της «Ελληνικός Χρυσός» για τις Σκουριές, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας εμπλουτισμού. Από πλευράς υπουργείου, με την υπογραφή αυτή έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του έργου και το μόνο που απομένει είναι η επικαιροποίηση του φακέλου πολεοδομικής άδειας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοστάσιο έχει ήδη τοποθετηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός.
Σημειωτέον πως η «Ελληνικός Χρυσός» είχε υποβάλει αίτηση από το τέλος του περασμένου Μαΐου στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση του συμπληρωματικού-τροπο­ποιη­­τικού τεύχους της τεχνικής μελέτης. Η αίτηση αυτή ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Ωστόσο, αν και η έγκριση χαρακτηριζόταν ως υπογραφή ρουτίνας, δεν είχε δοθεί από τον προηγούμενο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, «παγώνοντας» την επένδυση.
Αυτή τη στιγμή στις Σκουριές υλοποιείται η πρώτη φάση του έργου, το οποίο ξεκίνησε εκ νέου τον Ιούνιο, ενώ είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο του 2016 μετά από παρεμβάσεις του κ. Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019, οπότε η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές επενδύσεις στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολ.
Την ίδια στιγμή, στην Ολυμπιάδα, έως τον Μάρτιο του 2017 προβλέπεται να έχει ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας. Ο ετήσιος στόχος που τίθεται είναι η παραγωγή 72.000 ουγγιών χρυσού και 55.000 ουγγιών ισοδύναμων χρυσού. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δεύτερη φάση του έργου, με την πρώτη φάση που ολοκληρώνεται, να περιλαμβάνει την επεξεργασία παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα