24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Θετικότατη εξέλιξη : Μέχρι το τέλος του 2017 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

από fimotro

Ευχάριστα είναι τα νέα για την Ελληνική οικονομία και τις Ελληνικές τράπεζες. Και αυτό γιατί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν από τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 80 δισ. ευρώ το μήνα ως τα τέλη Μαρτίου του 2017. Εάν δεν παίρναμε την ποσοτική χαλάρωση τα πράγματα θα γίνονταν όχι απλά δύσκολα αλλά τρομακτικά. Ο Ντράγκι έπαιξε και πάλι θετικό ρόλο και αυτό είναι προς τιμήν του αλλά για να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να κλείσουμε πάση θυσία τη δεύτερη αξιολόγηση…

Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2017 και έως το Δεκέμβριο, οι καθαρές αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν αλλά με ρυθμό 60 δισ. ευρώ το μήνα. Παράλληλα η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παράταση του προγράμματος και πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 εάν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση, έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της.

Επίσης, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένονται πρόσθετες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα