25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Θετική για την Ελλάδα η απόφαση για το QE

από fimotro

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το Δεκέμβριο του 2017 είναι θετική για την Ελλάδα, καθώς παρέχει στη χώρα πιο διευρυμένο περιθώριο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτό εκτιμούσαν χθες πηγές της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η χρονική επέκταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα με δεδομένη τη δυστοκία που καταγράφεται στο να προκύψει μια συνολική συμφωνία, για δεύτερη αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα, η οποία με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για να εξετάσει η ΕΚΤ να ανοίξει την πόρτα του προγράμματος και για την Ελλάδα. Η χώρα μέχρι σήμερα, παρατηρεί, από μακριά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ένταξη στο οποίο είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, προκύψει συμφωνία μεταξύ των θεσμών για χρέος και πλεονάσματα και η ΕΚΤ μπορέσει να συντάξει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η «πόρτα» του QE μπορεί να ανοίξει για τα ελληνικά ομόλογα.
Τα οφέλη σε επίπεδο ρευστότητας είναι περιορισμένα ωστόσο η ένταξη στο πρόγραμμα θα θεωρηθεί ως εγγύηση για τα ελληνικά ομόλογα βοηθώντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το δημόσιο, κυρίως όμως για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη μιας περιόδου κανονικότητας για την ελληνική οικονομία.
Πρέπει να σημειωθεί, όπως σχολίαζε λίγο πριν το Eurogroup, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας παρά τις δυσκολίες που εντοπίζονται στη διαπραγμάτευση όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE καθώς αυτό θα δράσει καταλυτικά για την επιτυχή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα