20 Απριλίου 2024 / 10:57 πμ
20 Απριλίου 2024 / 10:57 πμ

Θα βγάλει σήμερα απόφαση για τις άδειες το ΣτΕ;

από fimotro

Στην σημερινή κρίσιμη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η διάσκεψη των μελών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε την Δευτέρα χωρίς απόφαση.
Τα μέλη της ολομέλειας δεν προχώρησαν σε ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα.
Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται σήμερα Τετάρτη, οπότε και οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, που έφερε τα πάνω κάτω στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.
Το κρίσιμο ζήτημα επί του οποίου καλούνται να αποφασίσουν οι δικαστές είναι κατά πόσο είναι συνταγματικό το «πέρασμα» για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και στη γενική γραμματεία ενημέρωσης, όπως επίσης και για τον περιορισμό που έθεσε η κυβέρνηση για μόλις τέσσερις άδειες.
Η διάσκεψη ξεκίνησε με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος ολόκληρωσε την εισήγησή του.
Ο κ. Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών.
Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο οι δικαστές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας του νόμου.
Υπενθυμιζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι δικαστές έκριναν ότι οι αιτήσεις των καναλιών είναι βάσιμες και πως οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Παππάς: Τους νόμους τους συντάσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή
«Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολίασε την Τρίτη το υπό εξέλιξη ζήτημα της κρίσης του συνταγματικότητας που αφορά τον νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αναφερόμενος στις άδειες ο Νίκος Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη.
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζεται και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε».
Ερωτώμενος αν οι δικαστές, να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να πει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Η πρόταση του Ποταμιού
Την ίδια ώρα χθες το Ποτάμι παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την πρότασή του για τα κανάλια.
Η πρόταση του Ποταμιού με στόχο περισσότερα κανάλια, εργαζομένους, λεφτά στα δημόσια ταμεία, διαφάνεια ως προς την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στην τηλεόραση, επιλογές (στην ενημέρωση και τον πολιτισμό) έχει ως εξής:
– Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η θητεία του είναι απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις.
– Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών. Οι άδειες έχουν δεκαετή ισχύ και δίνονται μετά από διαγωνισμό που διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι αιτούντες άδεια θα πρέπει να πληρούν εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματός του και η παραγωγή – και το κόστος παραγωγής – ελληνικού προγράμματος, είναι ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζει το ΕΣΡ.
– Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) δεν μπορεί να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς.
– Κάθε αδειοδοτούμενος, καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλα θεσπίζεται ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας και το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού.
Κάθε έτος διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους στο νόμο. Η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η εξυπηρέτηση τυχόν τραπεζικού δανεισμού, οι δεσμεύσεις για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος καθώς και η συνεπής καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται κάθε χρόνο. Μη συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις επιφέρουν άμεση ανάκληση της άδειας μετά από απόφαση του ΕΣΡ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα