19 Απριλίου 2024 / 6:48 πμ
19 Απριλίου 2024 / 6:48 πμ

Θα ανοίγουν και οι τραπεζικές θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο…

από fimotro

Το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων προβλέπεται από το νόμο και εντάσσεται στα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουν – βάσει της νομοθεσίας – οι ελεγκτικές υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης εδώ και χρόνια, διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με αφορμή δημοσιεύματα.
«Στην πράξη, εφαρμόζεται με μεγάλη φειδώ και για οφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Καμία νέα εντολή δεν έχει δοθεί προς τις υπηρεσίες σχετικά με άνοιγμα θυρίδων» διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο μέσα στο 2017 να εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων έχουν ζητήσει από τις τράπεζες στοιχεία ταυτότητας -τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις- των ενοικιαστών θυρίδων για να προχωρήσουν στη συνέχεια -όπου αυτό κριθεί απαραίτητο- σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός αυτών για χρέη στο Δημόσιο.

Τι ίσχυε παλαιότερα για τις θυρίδες

«Ενώ στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που ασκείται κακουργηματική δίωξη το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται μαζί με τους λογαριασμούς του παραβάτη, στις περιπτώσεις των χρεών προς το Δημόσιο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία», υποστηρίζουν στελέχοι του υπουργείου Οικονομικών. Στην πράξη, όταν θα εκδίδεται ένα κατασχετήριο για χρέη προς το Δημόσιο εναντίον ενός οφειλέτη, η τράπεζα θα υποχρεούται να δεσμεύσει τυχόν τραπεζική θυρίδα που διαθέτει ο οφειλέτης. Η τράπεζα θα υποχρεούται να ανοίξει την τραπεζική θυρίδα. Το άνοιγμα της θυρίδας, σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν στο ΥΠΟΙΚ, θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος και ένας υπάλληλος της φορολογικής διοίκησης. Το περιεχόμενο της θυρίδας θα καταγράφεται και εφόσον εντοπίζεται χρηματικό ποσό αυτό θα κατάσχεται και θα αποδίδεται στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή του κατόχου της τραπεζικής θυρίδας.

Η Εφορία πλέον γνωρίζει τα πάντα

Η Εφορία ήδη από τις αρχές του χρόνου είναι πλήρως ενημερωμένη για την περιουσιακή κατάσταση καθενός φορολογούμενου, καθώς κάθε οφειλέτης μαζί με την αίτηση υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις πρέπει να υποβάλει μια αναλυτική δήλωση εισοδηματικής, περιουσιακής και λοιπής οικονομικής κατάστασης, στην οποία πρέπει να αναγράψει:

  • Πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του.
  • Τους αριθμούς και τα λοιπά στοιχεία όλων των τραπεζικών λογαριασμών του.
  • Στοιχεία για τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του.
  • Στοιχεία για τις απαιτήσεις του από τρίτους και τις οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Στοιχεία για τα χρέη του σε ιδιωτικές εταιρείες και λοιπούς ιδιωτικούς φορείς. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει το τρέχον και το μελλοντικό του εισόδημα. Η διαδικασία κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων κινείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας (της ΔΟΥ ή του Τελωνείου) μέσω της έκδοσης κατασχετήριου εγγράφου, το οποίο όμως δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη. Το κατασχετήριο αναγράφει, μεταξύ άλλων, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και τον ΑΦΜ του οφειλέτη, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του τρίτου στα χέρια του οποίου επιβάλλεται η κατάσχεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα