16 Απριλίου 2024 / 5:55 μμ
16 Απριλίου 2024 / 5:55 μμ

Θέλει πρόοδο έως τις 7 Απριλίου η κυβέρνηση

από fimotro

Στο σενάριο, της επίτευξης ουσιαστικής προόδου, έως το Eurogroup στις 7 Απριλίου και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 17 ? 22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία για μια συνολική συμφωνία περί εμπλοκής του ΔΝΤ, επενδύει η κυβέρνηση.
Το σενάριο αυτό δείχνει προς την κατεύθυνση του Μαίου και συγκεκριμένα του Eurogroup της 22ας Μαίου για μια συνολική συμφωνία, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω, επικίνδυνες, καθυστερήσεις με το βλέμμα στραμμένο στις πληρωμές των 7,5 δισ. ευρώ που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, τον Ιούλιο. Κομβικά σημεία, στη δύσκολη πορεία προς μια συνολική συμφωνία είναι η Σύνοδος του ΔΝΤ που συμπίπτει χρονικά με τις ανακοινώσεις της Eurostat στις 21Απριλίου σχετικά με την επικύρωση των στοιχείων για το κλείσιμο του 2016. Την ίδια ώρα πάντως η αγωνία στην αγορά εντείνεται, αφού με τις καθυστερήσεις έως τώρα, έχει ?χαθεί? το πρώτο τρίμηνο ενώ όλα δείχνουν πως θα χαθεί συνολικά το πρώτο εξάμηνο με δυσμενείς επιπτώσεις στο φετινό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Με τα χθεσινά δεδομένα, το κρίσιμο ερώτημα του πότε θα καταστεί δυνατό να κλείσει η αξιολόγηση, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, στις συνομιλίες που έχουν έως την Πέμπτη, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου και Γ. Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς σε μια ακόμη προσπάθεια να δοθεί λύση στα θέματα που έχουν μείνει, βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε χθες πως μετά από εισήγηση των θεσμών λήφθηκε η σχετική απόφαση, κάνοντας λόγο για ουσιαστική πρόοδο, ενώ εκτίμησε πως η νέα στρατηγική στοχεύει στην επίτευξη ουσιαστικής πρόοδου ώστε εάν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να υπάρχει μια συμφωνία έως το Eurogroup, στις 7 Απριλίου.
Θέλει πρόοδο έως τις 7 Απριλίου η κυβέρνηση
«Η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές και μετά να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά εάν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα» δήλωσε ο υπουργός μετά το Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία μετά, μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (17 – 23 Απριλίου) για να προστεθούν οι τελικές λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα