29 Μαρτίου 2024 / 11:34 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:34 πμ

Η Moody’s προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούλιο!

από fimotro

moodysΩς πιστωτικά αρνητική (credit negative) χαρακτηρίζει η Moody’s την απόφαση του ΕSM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Απόφαση που, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, καταδεικνύει τις νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών και αυξάνει το ρίσκο σχετικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.
Στο εβδομαδιαίο report της η Moody’s επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα που η Moody’s περιμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση».
Σημειώνει ότι η πλήρης έκθεση των θεσμών για τις συνέπειες της κίνησης να μοιραστεί έκτακτο επίδομα και να παγώσει ο ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πιέσεις από το προσφυγικό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος».
Η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, με το εκλογικό καλεντάρι να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες-κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης «φουντώσει».
Σημειώνει ότι το ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα και προτιμά μια προκαταβολική ελάφρυνση χρέους, κινούμενο γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup.
«Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις», αναφέρεται.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, τα εμπόδια είναι «η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, η αδυναμία των θεσμών στην χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια».
Ωστόσο κατά τη Moody’s «το track record στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της ΕΕ ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι εν τέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ. Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα