19 Απριλίου 2024 / 9:37 μμ
19 Απριλίου 2024 / 9:37 μμ

Η Χαβάη προετοιμάζεται για τυχόν πυραυλικό χτύπημα από τη Β. Κορέα

από fimotro

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών της Χαβάης ανακοίνωσε καμπάνια δημόσιας εκπαίδευσης. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν εκκλήσεις από πολιτικούς της περιοχής να αναβαθμιστούν τα σχέδια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, για την αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης, καθώς η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν τα νησιά.

Από τον Νοέμβριο λοιπόν, η Χαβάη θα ξεκινήσει τις μηνιαίες δοκιμές σειρήνας που προειδοποιεί για επίθεση, η οποία δεν έχει ηχήσει στην πολιτεία από τη δεκαετία του ’80, αναφέρει ο Guardian. Η δοκιμή θα γίνεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, έπειτα από το τεστ της σειρήνας με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι κάτοικοι, που τους ενημερώνει με έναν σταθερό ήχο ότι πρέπει να δώσουν προσοχή για κάποιο έκτακτο γεγονός.

Επιπλέον, ενημερωτικά φυλλάδια, ανακοινώσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο θα βοηθήσουν να εκπαιδευθεί ο κόσμος για τον νέο ήχο της σειρήνας και θα παρέχουν οδηγίες ετοιμότητας. «Αν δεν εκπαιδευτούν, μπορεί να τρομοκρατηθούν από αυτό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας έκτακτων αναγκών, Τόμπι Κλερμόντ, για την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία μηνών, πριν τις δοκιμές της σειρήνας.

«Μπείτε μέσα, μείνετε μέσα, παραμείνετε συνδεδεμένοι», είναι οι απλές οδηγίες προς το κοινό, επειδή ο πύραυλος μπορεί να «χτυπήσει» σε 15-20 λεπτά. «Δεν έχετε χρόνο να παραλάβετε τους συγγενείς σας, πηγαίνετε σε καταφύγιο…», είπε ακόμη ο Βερν Μιγιάγκι, της ίδιας υπηρεσίας. Τόνισε βέβαια ότι απλά προσπαθούν να είναι έτοιμοι για ένα «απίθανο σενάριο», αλλά σημείωσε ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει η Χαβάη.

Αλλωστε, οι αξιωματούχοι της πολιτείας δεν θέλουν να τρομάξουν επισκέπτες της Χαβάης και τονίζουν ότι η περιοχή είναι ακόμη ασφαλής.

Πάντως, φαίνεται πως δεν είναι η μόνη περιοχή των ΗΠΑ στην οποία γίνονται τέτοιες σκέψεις. Αξιωματούχοι από τη Χαβάη επικοινώνησαν με 28 πολιτείες και πόλεις για να μάθουν τι κάνουν για την απειλή της Βόρειας Κορέας. «Πιστεύουν ότι είναι πολύ σύντομα», είπε ο Κλερμόντ. Πρόσθεσε όμως ότι οι ομόλογοί τους από την Καλιφόρνια ήδη επικοινώνησαν μαζί τους, γιατί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μία ανάλογη καμπάνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα