18 Απριλίου 2024 / 6:47 μμ
18 Απριλίου 2024 / 6:47 μμ

Η φορολεηλασία ως σταθερή αξία

από fimotro

Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

“Ελάβομεν επιστολήν υπογραφομένην από πολλούς φορολογουμένας πολίτας της Ελευσίνος, Μάνδρας, Μαγούλας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την φορομπηχτικήν πολιτικήν της Εφορίας Ελευσίνος, η οποία εννοεί να ξεπαστρέψη τους επαγγελματίας με βαρείας φορολογίας τας οποίας επιβάλλει αναδρομικώς από του 1948”. Πρόκειται για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ πρωτοπορία”, με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 1950, το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσιευμάτων, μετά από μισό και πλέον αιώνα, που αφορούν τους έμμεσους και άμεσους φόρους.

Κι αν πάμε μερικούς αιώνες πίσω, τότε που ο Περικλής επέβαλε κάθε μορφής και ονομασία φόρους, προκειμένου να χτισθεί ο ναός της θεάς Αθηνάς, είναι πασίδηλο ότι οι φόροι στην Ελλάδα αποτελούν σταθερή αξία.
Ακόμα και ως προς την συνήθη πρακτική του “ό,τι αρπάξουμε”, το ελληνικό κράτος διακρίνεται(είναι ο μοναδικός τομέας) για την συνέπεια του έναντι των φορολογουμένων. Στο ίδιο δημοσίευμα αυτή η πρακτική του “ό,τι αρπάξουμε” είναι εμφανής. “Εκείνο- αναφέρει το δημοσίευμα- όμως που είναι τραγικόν εις αυτόν τον τόπον είναι ότι οι πολυσύνθετοι φόροι, οι οποίοι συνεχώς επιβάλλονται, δεν επιτρέπουν εις τον φορολογούμενον ούτε να γνωρίζη πότε θα πληρώση, ούτε πόσα θα πληρώση, ούτε εάν πληρώση, αν δεν θα ξαναπληρώση αναδρομικήν αύξησιν”.
Είναι προφανές ότι το κράτος στην Ελλάδα είχε και συνεχίζει να έχει τους υψηλότερους έμμεσους και άμεσους φόρους στην Ευρώπη, γιατί απλούστατα… δεν απέκτησε ποτέ τη μορφή κράτους. Ήταν, είναι και εκτός απροόπτου θα συνεχίσει να είναι “μαγαζί” της εκάστοτε κυβέρνησης, με μοναδικό σκοπό την άγρια εκμετάλλευση των “πολιτών- πελατών”. Αυτό το “κράτος- μαγαζί”, υπό τη σημερινή διεύθυνση της “κοινοπραξίας” ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, κάνει ό,τι έκαναν όλοι οι άλλοι μαζί αλλά σε λιγότερο χρόνο. Για παράδειγμα αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες για να λεηλατήσουν τους “πελάτες”, η κυβέρνηση των “ευαίσθητων” κατακλέβει τους πάντες-ακόμα και εκείνους που περνάνε έξω απ’ το μαγαζί- σε μερικούς μήνες.
Μια γρήγορη ματιά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού που εκφράζει την “αριστερή συνείδηση” της κυβέρνησης, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, δηλαδή οι παραδοσιακά καλοί “πελάτες” του “μαγαζιού”, θα πληρώσουν κάτι παραπάνω. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα μπλοκάκια, ισχύει αυτό που συνοδεύει ένα τυπικό αστυνομικό δελτίο: Ληστεία μετά… φόρου. Σημειώστε: Αύξηση της προκαταβολής φόρου για τον ελεύθερο επαγγελματία από το 75% στο 100%!!! Κανονικό χαράτσι(ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρη επί εν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του). Και μόνο για την τόλμη που είχε ο κ. Τσακαλώτος να το επαναφέρει, επαξίως θα φέρει εφεξής τον τίτλο του σουλτάνου. Κι εδώ η κυβέρνηση καινοτομεί αφού για πρώτη φορά(Αριστερά) η ελληνική οικονομία αντί για τσάρο έχει σουλτάνο.
Σύμφωνα λοιπόν με το “φιρμάνι” του σουλτάνου σε λίγες ημέρες από σήμερα θα αυξηθούν οι φόροι στη βενζίνη, στον καπνό, στον καφέ, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στη σταθερή τηλεφωνία, στη μπίρα που παρασκευάζουν τα μικρά ζυθοποιεία, ενώ καταργεί το ειδικό καθεστώς έκπτωσης για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα. Πέραν των άλλων επιβάλλει φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Επιπλέον αυξάνει τους συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ φέρνει περικοπές περίπου μισού δισ. στις συντάξεις. Το “κράτος- μαγαζί” της κυβέρνησης ψάχνει 2,5 δισ. ευρώ και τα αρπάζει κυριολεκτικά(σχεδόν τα μισά) από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τα εργασιακά επί των οποίων ανθίσταται σθεναρά η κυβέρνηση(τόσο όσο χρειάζεται ώστε να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί των τροικανών), προκειμένου να καταδειχθεί η ηρωική προσπάθεια που κάνει να… διασώσει τους εργαζόμενους με τον ίδιο… αποτελεσματικό τρόπο που προστάτευσε τους μισθούς τους. Κατά τα άλλα οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρέπει να αισθάνονται υπέροχα γιατί ψηφίζουν(ενίοτε απασχολούμενοι υπερωριακά) φόρους και εισφορές, ανταμείβοντας με τον καλύτερο τρόπο εκείνους που τους ψήφισαν για να… μη τα ψηφίσουν.
Αλλά είπαμε, για όλα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός και όχι η αριστεροδεξιά κυβέρνηση που βάζει φόρους. Ο σουλτάνος της Οικονομίας Euclid Tsakalotos ως αριστερός έχει πάντα δίκιο, ενώ ο νομπελίστας Milton Friedman που είχε πει ότι, πολλοί ζητούν από τη κυβέρνηση να προστατεύσει τον καταναλωτή(φορολογούμενο), αλλά πιο επείγον είναι να προστατευθεί ο καταναλωτής(φορολογούμενος) απ’ τη κυβέρνηση, έχει άδικο. Επί του προκειμένου δεν είναι άγνωστες αι βουλαί της βουλής. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει κι αυτούς τους φόρους και τους επόμενους και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην επιστρέψουν “αυτοί” που έφεραν τα μνημόνια. Ξέρετε “ποιοι”, οι “γερμανοτσολιάδες” που αντί να τα σκίσουν, τα άφησαν να… τα σκίσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
Τελικά ένας από τους μύθους που ταλαιπωρεί τη χώρα δεν είναι οι φόροι, αλλά ποιοι επιβάλλουν τους φόρους. Είναι διαφορετικό να σε κλέβει η εφορία με αριστερή κυβέρνηση και διαφορετικό να σε κλέβει με δεξιά κυβέρνηση. Η “πελατεία” να’ ναι καλά και από σανό υπάρχει άφθονο…

Πηγή : εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα