29 Μαρτίου 2024 / 8:32 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:32 πμ

Η υστέρηση στον συνεδριακό τουρισμό αφαιρεί σημαντικά έσοδα

από fimotro

H Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάνοντας πολύτιμα έσοδα για την εθνική οικονομία σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματικών Οργανωτών Συνεδρίων.

Το προεδρείο του Συνδέσμου έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την άρση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται κατά τη διάρκεια διεκδίκησης των συνεδριακών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, θεωρεί ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα εθνικό σχέδιο προσέλκυσης μεγάλων εκδηλώσεων και να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών για τη προβολή του συνεδριακού τουρισμού στις ξένες αγορές. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ένας σύνεδρος είναι πελάτης υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο «πρεσβευτή» της χώρας στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι ξοδεύει από 50% έως 70% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις δαπάνες του μέσου τουρίστα. Κατά τον Σύνδεσμο, ο συνεδριακός κλάδος συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση των συνεδρίων εμπλέκονται άμεσα τουλάχιστον 40 επαγγέλματα και έμμεσα πάνω από 70.

Επιπλέον, τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν τη ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, εστίαση, κ.ά.). Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η συνεχής επένδυση και αναβάθμιση των συνεδριακών υποδομών και η ενεργοποίηση μιας νέας προσπάθειας δημιουργίας μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 συνέδρους και εκθέτες θα συμβάλλουν δραστικά στην άνοδο της χώρας μας στη διεθνή συνεδριακή κατάταξη. Αντίστοιχα παραδείγματα ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού με τη δημιουργία μητροπολιτικών κέντρων καταγράφηκαν στις περιπτώσεις της Κωνσταντινούπολης, της Βαρκελώνης του Δουβλίνου κ.α. Μέχρι στιγμής, η χώρα μας εξυπηρετεί τον εισερχόμενο συνεδριακό τουρισμό στα συνεδριακά ξενοδοχεία ή σε συνεδριακά κέντρα όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Metropolitan Expo, των οποίων η μεγαλύτερη αίθουσα δεν ξεπερνά τα 2.100 άτομα.

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των αρχαιολογικών χώρων για τη διεξαγωγή των τελετών έναρξης και λήξης των διεθνών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία μητρώου συνεδρίων προκειμένου να καταγράφεται ο αριθμός των διοργανώσεων, εγχώριων ή εισερχόμενων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, να ελέγχεται ο αποδοτέος ΦΠΑ, να διασφαλίζεται το κράτος στην είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων και να προστατεύεται η νόμιμη εργασία. Το προεδρείο του Συνδέσμου ολοκλήρωσε ήδη ένα κύκλο συναντήσεων προκειμένου να ενημερώσει για τα θέματα που αφορούν τον συνεδριακό τουρισμό. Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ειρήνη Τόλη και η γενική γραμματέας Σωτηρία Λυγνού συναντήθηκαν με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Η κ. Τόλη εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο και στη συνάντηση του νέου προεδρείου του ΣΕΤΕ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, η πρόεδρος και το μέλος του Συνδέσμου κ. Γεωργία Τσάτσου τον εκπροσώπησαν σε εκδήλωση ενημέρωσης για τις δυνατότητες της Κύπρου στον τομέα των συνεδρίων και ταξιδίων κινήτρων και για τα νέα αντίστοιχα σχέδια οικονομικής προσέλκυσής τους εκ μέρους το γραφείου συνεδρίων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα