25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Η υπερφορολόγηση έφερε αύξηση 1% του πληθωρισμού!…

από fimotro

Η υπεροφορολόγηση στην Ελλάδα, που σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρυζώνη, έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Αύξηση 1% σε ετήσια βάση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο του 2017. H αύξηση προήλθε από τις ανατιμήσεις προϊόντων, οι οποίες προέκυψαν κατά κύριο λόγο από την αύξηση υφιστάμενων ή την επιβολή νέων έμμεσων φόρων, όπως είναι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αυξήσεις καταγράφηκαν στις ακόλουθες ομάδες αγαθών:

• 7,1% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στον καπνό (κατά 10%). Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 αυξήθηκε ο πάγιος φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

• 2,7% στην ομάδα «Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης (κατά 30%) και στο φυσικό αέριο (κατά 18,3%). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι διεθνείς τιμές.

• 7,3% στην ομάδα «Μεταφορές» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (κατά 4,3%), καθώς και στα αεροπορικά εισιτήρια (κατά 13,9%). Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στο υγραέριο κίνησης.

• 1,3% στην ομάδα «Επικοινωνίες» λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (κατά 1,5%). Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε τέλος 5% επί των λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας.

• 1,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξηση των τιμών σε εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία (κατά 1%) και σε ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία (κατά 11%). Ο κλάδος επηρεάζεται από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα η σημαντική αύξηση του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά, από 13% και 7% σε 24%.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφονται στο πετρέλαιο θέρμανσης (30%), στο φυσικό αέριο (18,3%), στον καφέ (14%), στα αεροπορικά εισιτήρια (13,9%) και στο ελαιόλαδο (12,3%). Η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου αποδίδεται στην εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα