23 Απριλίου 2024 / 11:07 μμ
23 Απριλίου 2024 / 11:07 μμ

Η 3η αξιολόγηση φέρνει “ψαλίδι” στις δαπάνες των υπουργείων

από fimotro

Δύο ειδικές ομάδες που αναλαμβάνουν τον έλεγχο και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δαπανών του κράτους, συστήνονται στο Γενικό Λογιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, το «ξεσκόνισμα» των δαπανών ξεκινάει από τα υπουργεία και τους φορείς που εποπτεύουν. Στόχος είναι η εξοικονόμηση και εν συνεχεία να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας για το «κλείδωμα» των πλεονασμάτων που θα επιτρέψουν τη μείωση φορολογικών συντελεστών.

Με απόφαση που υπογράφει ο Γ.Γ. του ΓΛΚ, Φ. Κουτεντάκης, συγκροτείται μια επιτελική Ομάδα 14 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών κι άλλη μία Ομάδα τεχνικής υποστήριξης από 26 υπαλλήλους. Η αποστολή των Ομάδων είναι σύνθετη:

– Ο συντονισμός των υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων για την επισκόπηση των δαπανών τους, με παροχή σχετικών κατευθύνσεων.

– Η συγκέντρωση και αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών, με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

– H δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των Υπουργείων.

– H σύνταξη και υποβολή έκθεσης στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων της επισκόπησης δαπανών για το κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του.

Το πόρισμα αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο ως τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως προβλέπει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αν προκύπτουν δημοσιονομικά οφέλη από το «χτένισμα» των δαπανών, θα πρέπει να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα