18 Απριλίου 2024 / 5:45 μμ
18 Απριλίου 2024 / 5:45 μμ

Η Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο με νέα Navtex…

από fimotro

Η Τουρκία δέσμευσε μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελευθέρων εδαφών στην Κύπρο με νέα NAVTEX, περικυκλώνοντας επί της ουσίας με αυτόν τον τρόπο την Κύπρο, αλλά και επικαλύπτοντας ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου 10, στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL. Η νέα NAVTEX 0369/18 της Τουρκίας δεσμεύει αυτήν τη μεγάλη περιοχή με σκοπό τη διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου, όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε στο λιμάνι του Λαυρίου και το Med. Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε με κίτρινη ένδειξη την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι να δίνει συνέντευξη στο Reuters τονίζοντας ότι έχουν και αυτοί δικαιώματα στην ΑΟΖ και ότι θα προχωρήσουν και σε γεωτρήσεις. «Είτε θα το κάνουμε μαζί- συζητώντας, συμφωνώντας και προχωρώντας μαζί- είτε τα πράγματα θα σταματήσουν, είτε εμείς θα κάνουμε το ίδιο πράγμα, θα αρχίσουμε την εκμετάλλευση και τις γεωτρήσεις», δήλωσε στο Reuters ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους. Σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, τόνισε ότι η διπλωματία είναι το πρώτο εργαλείο. «Σκοπεύουμε να »παγώσουμε» τα νερά, όχι να τα »θερμάνουμε». Για αυτό στο τελευταίο συμβάν δεν χρησιμοποιήσαμε ισχύ. Δεν κάναμε ούτε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρχε αποτροπή», δήλωσε. Στην επισήμανση ότι έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης μόνο σε περιοχές νότια του νησιού και όχι βόρεια, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό. «Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Οχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα