28 Μαρτίου 2024 / 12:18 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 12:18 μμ

Η συνέντευξη – παρακαταθήκη του Μητσοτάκη δέκα χρόνια πριν

από fimotro

To φως είδε δέκα χρόνια μετά, μέρος της συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού και εκλιπόντα πλέον, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αιτία της πολύχρονης καθυστέρησης στην προβολή του περιεχομένου της συνέντευξης αυτής, ήταν ο όρος που είχε θέσει ο ίδιος, δηλαδή να δημοσιευτεί μετά τον θάνατό του.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της 30ωρης συνέντευξης στον Αλέξη Παπαχελά, μίλησε μεταξύ άλλων για τους χειρισμούς του καθ’ όλη τη διάρκεια που είχε αναλάβει το τιμόνι της χώρας, τις υποσχέσεις στον λαό, αλλά και μερικά από τα αίτια που οδήγησαν στη πτώση της κυβέρνησης του.

«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση αν θέλετε διότι εγώ δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό. Αντίθετα προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού όσο μπορώ αλλά θα του ζητήσω περισσότερη δουλειά, είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο, και υπήρχε μία προετοιμασία της κοινής γνώμης. Για αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές» δήλωσε ο Πρώην πρωθυπουργός στην συνέντευξή του, μικρό μέρος της οποίας προβλήθηκε από τον ΣΚΑΙ.

Περιγράφοντας τον τρόπο που κυβερνούσε, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είχε πλήρη εικόνα για τις αποφάσεις των υπουργών του καθώς όπως ο επισήμανε κανείς δεν λειτουργούσε μόνος, καθότι όλα λειτουργούσαν κάτω από την προσωπική του καθοδήγηση «η κυβέρνηση αυτή ήμουν εγώ, μπορώ να το πω, η πραγματικότητα είναι αυτή, οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους, κανένας υπουργός, οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου. Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά απ ότι τώρα κυβερνάται ο τόπος, δηλ. το πρωί που πήγαινα είχα την γενική εικόνα του τόπου και έπαιρνα στο κόκκινο τηλέφωνο 2, 3, 5 όσους χρειαζόταν υπουργούς, για να τους πω τι να κάνουν, διηύθυνα σαν το μαέστρο της ορχήστρας, διηύθυνα και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω, σε προέδρους ή γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις, ή πήγαινα στα υπουργεία, η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική δεν ήταν πολιτική προσώπου».

Επιπρόσθετα,ο κ. Μητσοτακης παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να εφαρμόσει στον ρυθμό που ο ίδιος ήθελε στις μεταρρυθμίσεις που είχε θέσει ως στόχο καθώς όπως ο ίδιος υποστήριξε, οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, «υπήρξαν αντιδράσεις («να σας υπενθυμίσω ότι δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε, έπρεπε να απολύσεις 7. 500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι αν θυμάστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει»).

Η πτώση

Αναφερόμενος στην πτώση της κυβέρνησής του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε: «το θέμα του ΟΤΕ δεν ήταν μείζον θέμα, το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση… ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε, καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο γι’ ότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα