18 Απριλίου 2024 / 2:58 μμ
18 Απριλίου 2024 / 2:58 μμ

Η Πολωνία στρώνει κόκκινα χαλιά για τον Τραμπ

από fimotro

Όταν οι διατλαντικές σχέσεις ήταν στο ναδίρ μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, ο τότε επικεφαλής του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμσφελντ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τους δυτικοευρωπαίους «παλιά Ευρώπη» σε σύγκριση με τα νεώτερα μέλη της Ένωσης από την ανατολική Ευρώπη. Και η ανησυχία τώρα είναι μήπως ο Τραμπ επιχειρήσει να χαράξει μια ανάλογη διαχωριστική γραμμή στη βαρυσήμαντη, όπως έχει προαναγγελθεί, ομιλία του στη Βαρσοβία την Πέμπτη, παραμονές της συνόδου κορυφής G20, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Άνγκελα Μέρκελ -με την οποία έχει ήδη συγκρουστεί για την πολιτική της στο προσφυγικό και το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα- και τον Εμμανουέλ Μακρόν -με τον οποίο έχει κοντραριστεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Ο Τραμπ φθάνει αύριο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας και εκτός από την ομιλία που θα εκφωνήσει θα παραστεί και σε συνάντηση των ηγετών χωρών της κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων.

Το κυβερνών κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» (PiS) δεν κρύβει τη χαρά του για την επίσκεψη του Τραμπ, που δείχνει, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Άντονι Μακιέρεβιτς, «πόσο έχει αλλάξει η θέση της Πολωνίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και το γεωστρατηγικό χάρτη». Όμως στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες ανησυχούν μήπως η επίσκεψη του Τραμπ εκληφθεί ως στήριξη προς μια κυβέρνηση που έχει κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τις επιθέσεις του σε ανεξάρτητους δημοκρατικούς θεσμούς και για την απροθυμία να να δεχθεί πρόσφυγες στα εδάφη της χώρας.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην ευρωβουλή δεν μασάει τα λόγια του: «Μέσα σε λίγους μήνες προεδρικής θητείας ο Τραμπ έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τις διατλαντικές σχέσεις καθώς και εκείνες των ΗΠΑ με τους νατοϊκούς συμμάχους και τώρα απειλεί να τινάξει στον αέρα την ήδη περίπλοκη κατάσταση στην Πολωνία και την ανατολική Ευρώπη.»

Η αντιπολίτευση στην Πολωνία είναι στα κάγκελα με την απόφαση να εκφωνήσει ο Τραμπ την ομιλία του ενώπιον του μνημείου για την εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής, που κατέληξε στο θάνατο περίπου 200.000 Πολωνών.

«[Ο Πρόεδρος] θα εγκωμιάσει το θάρρος των Πολωνών στην πιο δύσκολη ώρα της ιστορίας τους και θα χαιρετίσει την ανάδειξη της χώρας σε ευρωπαϊκή δύναμη. Και θα καλέσει ενόψει των σημερινών προκλήσεων όλες τις χώρες να αντλήσουν έμπνευση απ’ το πνεύμα των Πολωνών», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Χ.Ρ. Μακμάστερ.

Πέρα απ’ τους συμβατικούς διπλωματικούς στόχους του ταξιδιού αναφορικά με την πρόσφατη ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία και την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη -στην αυλή της Ρωσίας- ο Τραμπ αναμένεται να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας στη δέσμευσή της να ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες και στην απόφασή της να κλείσει τα σύνορα σε μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο είχε καταγγείλει μετά το μακελειό στο Μάντσεστερ την «τρέλα της ελίτ των Βρυξελλών», που θέλει να δημιουργήσει μια «ουτοπία ανοικτών συνόρων», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Μπλάστζακ απέδωσε τη συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη δυτική Ευρώπη στην απομάκρυνσή της από τις χριστιανικές ρίζες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Βαρσοβία έχει καταγγείλει ότι η ΕΕ κυβερνάται «καθ’ υπαγόρευσιν» του Βερολίνου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ενθάρρυνε τις Βρυξέλλες να τηρήσουν σκληρή στάση έναντι της πολωνικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις της στις «κοινές» ευρωπαϊκές αξίες, δηλαδή τις προσπάθειες να θέσει υπό τον έλεγχό της τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη. Κι επίσκεψη του Τραμπ είναι για την κυβέρνηση Ζίντλο «μια ευκαιρία να δείξει ότι η πολυσυζητημένη απομόνωση της Βαρσοβίας είναι απλώς ένας μύθος», σύμφωνα με τον Πιοτρ Μπούρας, διευθυντή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις στην πολωνική προωτεύουσα.

Δημοσιεύματα του πολωνικού Τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της χώρας εξασφάλισε την επίσκεψη του Τραμπ αφού προηγουμένως υποσχέθηκε ότι το πολωνικό κοινό θα του επιφυλάξει θερμή υποδοχή – όχι σαν εκείνη που πιθανώς να αναμένει σε δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάθε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ανέλαβε να φέρει τουλάχιστον 50 άτομα στην ομιλία του Τραμπ, ενώ ο κομματικός μηχανισμός έχει αναλάβει να κουβαλήσει με λεωφορεία οπαδούς του PiS από ολόκληρη τη χώρα στη Βαρσοβία ειδικά για την περίσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα