19 Απριλίου 2024 / 3:08 μμ
19 Απριλίου 2024 / 3:08 μμ

Η παρέμβαση του Στουρνάρα για την αξιολόγηση

από fimotro

Ηχηρά μηνύματα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους δανειστές, να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση ώστε να μη χαθεί η τιτάνια προσπάθεια που έχει κάνει η χώρα για έξοδο από την κρίση, έστειλε χθες ο διοικητής της ΤτΕ. Σε δύο ομιλίες του σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της EBRD και του Wharton Club of Greece ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, προκειμένου να μπει η χώρα σε ένα νέα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, «κάτι που καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014».
Εκανε λόγο για «σημαντικά επιτεύγματα» των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2010 επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι την περίοδο 2013-16, το πρωτογενές έλλειμμα εξαλείφθηκε και, για πρώτη φορά από το 2001, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση τίθεται σε κίνδυνο από μια σειρά παραγόντων που είναι και εξωγενείς. Αναφέρθηκε στην πολιτική αβεβαιότητα, την άνοδο του λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκής ρητορικής, την έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς, την ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης και το Brexit.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις που υπάρχουν. «Σήμερα αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισής του».
Καταλήγοντας τόνισε ότι απαιτείται ρεαλισμός και ευελιξία τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και από την ελληνική πλευρά, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά.
Αν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα