19 Απριλίου 2024 / 2:37 πμ
19 Απριλίου 2024 / 2:37 πμ

Η νίκη Μακρόν και η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας

από fimotro

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι και επίσημα ο νεότερος Πρόεδρος της Γαλλίας, Επικράτησε με ευρεία διαφορά στη μάχη με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο β’ γύρο των εκλογών και προσέφερε ανακούφιση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Καλείται τώρα να περάσει τον επόμενο μεγάλο κάβο: να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις προεκλογικές του εξαγγελίες πράξη.

Ο κ. Μακρόν θα στρέψει αμέσως την προσοχή του στις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου στις 11 και 18 Ιουνίου. Χρειάζεται να «χτίσει» μια σταθερή πλειοψηφία από ένα κόμμα το οποίο ακόμα δεν έχει κανέναν βουλευτή.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε αταξία μετά την αποτυχία των υποψηφίων τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια. Και τα δυο «στρατόπεδα» είναι διχασμένα ως προς ταν θα πρέπει να συνεργαστούν με την προεδρία Μακρόν.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, δήλωσε χθες το βράδυ πως «η κυβερνώσα αριστερά» θα πρέπει να παράσχει στήριξη. Όμως ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ακροαριστερός υποψήφιος που κέρδισε το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ορκίστηκε ότι θα αντισταθεί.

Ο Μπρούνο Λε Μερ, που κάποτε ευελπιστούσε πως θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία με τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να εργαστεί με τον νέο πρόεδρο, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις από άλλα μεγαλοστελέχη του κόμματος.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του Μακρόν τώρα είναι να κερδίσει τη μάχη για τη Βουλή», σχολίασε ο καθηγητής πολιτικής του Sciences Po, Dominique. «Στο γαλλικό σύστημα, αν δεν έχει πλειοψηφία θα έχει περιορισμένη μόνο εξουσία, θα γίνει συνταγματικός μονάρχης. Αν έχει δική του πλειοψηφία, θα έχει όλες τις εξουσίες που δίνει στον πρόεδρο η Πέμπτη Δημοκρατία».

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες στις 11 και 18 Ιουνίου για να εκλέξουν τα 577 μέλη του Κοινοβουλίου. Αν και σε κάθε πρόσφατη προεδρική εκλογή το κόμμα του νικητή έπαιρνε τον έλεγχο στη βουλή –κάτι που είναι απαραίτητο για να οριστεί το υπουργικό συμβούλιο και να περάσουν νόμοι- ωστόσο το αποτέλεσμα αυτή τη φορά είναι «θολό» λόγω της έλλειψης εδραιωμένης βάσης του Μακρόν.

«Η ιδέα από το 1958 ότι οποιοσδήποτε εκλεγεί πρόεδρος θα έχει την κυβερνώσα πλειοψηφία, πρόκειται να καταρρεύσει», σχολίασε ο αναλυτής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μονπελιέ, Nicolas Lebourg. «Ότι ήταν δυνατόν να γίνει έγινε μέχρι στιγμής σε αυτές τις εκλογές, και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Όμως είναι αρκετά βέβαιο πως θα είναι δύσκολο το En Marche! (το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν) να κερδίσει την πλειοψηφία».

Ο Μακρόν, το πολιτικό κίνημα του οποίου δημιουργήθηκε πριν από μόλις έναν χρόνο, προσπαθεί να συγκεντρώσει μια λίστα υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές – έργο που έχει δυσκολευτεί από τη δέσμευση για απόλυτη ισοτιμία φύλων και την υπόσχεση πως οι μισοί υποψήφιοι θα προέρχονται εκτός πολιτικών κύκλων».

«Δεν βλέπω να προκύπτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία», σχολίασε ο Jerome Fourquet της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop. «Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς μια κατάσταση ακυβερνησίας. Στην καλύτερη περίπτωση, το En Marche! Ίσως θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια λειτουργική πλειοψηφία με μια σειρά μικρότερα κεντρώα κόμματα».

Κάθε Γάλλος πρόεδρος από το 1981 έχει προέλθει από τα παραδοσιακά κόμματα –τους Σοσιαλιστές και τους κεντροδεξιούς Γκωλιστές, που πλέον έχουν μετονομαστεί σε Ρεπουμπλικάνοι. Με την «έκπτωση» των υποψηφίων τους στον πρώτο γύρο των εκλογών, βρίσκονται σε αναταραχή πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Μια μερική δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές. Η OpinionWay υποστήριξε στις 3 Μαΐου πως το En Marche! Θα κερδίσει 249 με 286 έδρες, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοί τους 200 με 215 έδρες, οι Σοσιαλιστές 28 με 43, το Εθνικό Μέτωπο 15 με 25, η κεντροαριστερά 6 με 8. Όμως η δημοσκόπηση κάλυπτε μόνο τις 535 έδρες της ηπειρωτικής Γαλλίας, εξαιρώντας τις 42 έδρες της Κορσικής, των υπερπόντιων τμημάτων και των Γάλλων που μένουν στο εξωτερικό.

Χθες πάντως δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

Κάθε πρόβλεψη με βάση το αποτέλεσμα των προεδρικών είναι επικίνδυνη, όμως, λόγω της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν εξελίξει.

«Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη»
Χθες ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα “ας αγαπήσουμε τη Γαλλία”.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Στις πρώτες δηλώσεις του, αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

“Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους” περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο των λαών της ηπείρου μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι “θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών” πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Λίγο αργότερα ο ίδιος μετέβη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της “Ωδής στην Χαρά” του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

“Απόψε, η Γαλλία νίκησε” είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και τόνισε ότι θέλει “να σταθεί στο ύψος” της “εμπιστοσύνης” που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι “θα κάνει τα πάντα” προκειμένου να μην υπάρχει πλέον “κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους”. “Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε” προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα