29 Μαρτίου 2024 / 12:30 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:30 μμ

Η Μέρκελ είπε “όχι” στο σχέδιο Τουσκ για τους πρόσφυγες…

από fimotro

Ευχάριστα τα νέα για την Ελλάδα και τις χώρες του νότου σχετικά με το προσφυγικό. Και αυτό γιατί απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων προσφύγων σε χώρες της ΕΕ, αφήνοντας μάλιστα σαφέστατες αιχμές κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως επεσήμανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη όχι μόνο στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών –αυτό είναι καλό και σημαντικό- αλλά χρειαζόμαστε επίσης και εσωτερική αλληλεγγύη. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ χαρακτήρισε «μη επαρκές» το σχετικό πλαίσιο συζήτησης που έχει θέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Τουσκ επανήλθε στο ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι αποτελεί ένα θέμα με δύσκολη εύρεση «κοινής γλώσσας» μεταξύ των Ευρωπαίων ενώ παράλληλα έκανε λόγο για διχασμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

«Η Σύνοδος αυτή είναι αντανακλά ξεκάθαρα το γεγονός ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά στα πιο δύσκολα ζητήματα και καθήκοντα. Όπως για παράδειγμα με την ευρωπαϊκή άμυνα ή με το Brexit. Σήμερα λανσάρουμε ένα φιλόδοξο και πολύ ρεαλιστικό σχέδιο στον τομέα της άμυνας. Και αύριο θα ολοκληρώσουμε και τυπικά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Σ.Σ. Fimotro: Η στάση της Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτή απέναντι στις χώρες του νότου. Ευτυχώς γιατί εάν η Γερμανία υποστήριζε το σχέδιο του Τουσκ θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα