29 Μαρτίου 2024 / 8:14 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:14 πμ

Έστησε κάλπες για να ενισχυθεί, αλλά τελικά αποδυναμώθηκε!

από fimotro

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε θεαματικά το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές, καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το Συντηρητικό της κόμμα και χάνει έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες για αυτοδύναμη κυβέρνηση 326 έδρες. Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα για την πρωθυπουργό, η οποία κήρυξε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει την πλειοψηφία των 17 εδρών που είχε τότε το κόμμα της. Τελικά, όμως, όχι μόνο δεν ισχυροποίησε την εντολή της, αλλά έχασε και 12 έδρες σε σχέση με το 2015.

Η πρωθυπουργός της χώρας θα μιλήσει σήμερα στις 12:00 το πρωί, όπως μετέδωσε το LBC Radio. Το αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμάται οτι θα οδηγήσει σε περίοδο αβεβαιότητας, προκαλώντας προβλήματα και στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Citi, αναμένει παραίτηση της Μέι. “Έρχεται περίοδος αβεβαιότητας”, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, συμπληρώνοντας: “Μετά από μια φτωχή καμπάνια και την αποτυχία να μεταφραστεί το ισχυρό προβάδισμα τις δημοσκοπήσεις σε μια μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, εκτιμούμε πως είναι πιθανό να παραιτηθεί η Μέι”.

Με καταμετρημένες 643 από τις 650, οι Συντηρητικοί της Μέι συγκεντρώνουν 313 έδρες και οι Εργατικοί του Κόρμπιν 260 έδρες. Το κόμμα της Σκοτίας κερδίζει 35 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12. Νωρίτερα, το Exit Poll έδινε στο συντηρητικό κόμμα προβάδισμα με 314 έδρες, ενώ οι εργατικοί συγκέντρωναν 266 έδρες, οι φιλελεύθεροι 14 και το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας 34 έδρες. Αυτό θα σήμαινε απώλεια 17 εδρών για τους Τόρις σε σχέση με τις εκλογές του 2015, αύξηση 34 εδρών για τους εργατικούς και 6 για τους φιλελεύθερους.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κόρμπιν, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ζήτησε να παραιτηθεί η Μέι και να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική έχει αλλάξει και «δεν θα ξαναμπεί στο κουτί» που βρίσκονταν πριν. Ο κόσμος βαρέθηκε τη λιτότητα, τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, τόνισε. «Είμαι πολύ υπερήφανος για τα αποτελέσματα που έρχονται από όλη τη χώρα, καθώς ο κόσμος ψηφίζει την ελπίδα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές αυτές πολλών που δεν είχαν ξαναψηφίσει, δείχνει την αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δήλωσε πως συνεχίζεται η καταμέτρηση και δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα. Αν η πρόβλεψη είναι σωστή ότι κερδίσαμε τις περισσότερες έδρες, τότε θα παρέχουμε σταθερότητα. Θέσαμε ως βασική προτεραιότητα να έχουμε τη σωστή συμφωνία για το Brexit. Η αποφασιστικότητά μου είναι η ίδια σήμερα το πρωί όπως ήταν πάντα. Γνωρίζω πως η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι συντηρητικοί θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας για να παράσχουμε αυτή τη σταθερότητα.

Η επικεφαλής του Σκοτζέζικου εθνικού κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα απογοητευτικό και πως οι απώλειες οφείλονται στην άνοδο που εμφάνισε αργά στην προεκλογική εκστρατεία ο επικεφαλής των Εργατικών. Έχουμε κερδίσει τις εκλογές στη Σκοτία, είπε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει ξεκάθαρα να αναλογιστώ» τα αποτελέσματα των εκλογών. Είναι «καταστροφή για την πρωθυπουργό Μέι», της οποίας η θέση «είναι πολύ δύσκολη», συμπλήρωσε. Η στερλίνα κάνει βουτιά 1,83% στα 1.272 δολάρια, ενώ το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου, στα 1,1208 δολάρια.

Ο Βρετανικός τύπος σχολιάζει αρνητικά τις αποφάσεις της Μέι

«Φωτιά και λάβρα» κατά της Τερέζα Μέι είναι τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου καθώς οι Συντηρητικοί είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν, μεν, τις εκλογές, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν την απαραίτητη αυτοδυναμία. Ουσιαστικά πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα που έψαχνε η Τερέζα Μέι όταν προκήρυσσε τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Η ηγέτης των Συντηρητικών έχασε το μεγάλο στοίχημα που έβαλε, με στόχο να αυξήσει την ισχνή πλειοψηφία που είχε παραλάβει από τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον και να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στις συζητήσεις περί αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν σε μια εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι τίτλοι των βρετανικών ΜΜΕ μιλούν για ένα «στοίχημα της Μέι που της γύρισε μπούμερανγκ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα