20 Απριλίου 2024 / 10:28 πμ
20 Απριλίου 2024 / 10:28 πμ

Η μάχη των ειδήσεων τώρα αρχίζει

από fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

«Ο Τύπος, όπως η γυναίκα , είναι αξιοθαύμαστος και υπέροχος όταν προβάλλει ένα ψέμα.

Δεν σας αφήνει προτού σας αναγκάσει να το πιστέψετε και εκδηλώνει τις πιο μεγάλες αρετές

σ΄αυτό τον αγώνα όπου το κοινό εξίσου ανόητο μ΄ένα σύζυγο… πάντοτε υποκύπτει…”

Honoré de Balzac (1843)

O Balzac, ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία, θεωρείται και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών. Διαβάζοντας πριν λίγες μέρες τα κειμενά του «Τι θα πει ο κόσμος» απομόνωσα αυτή την παράγραφο και αναρωτήθηκα τι θα έγραφε 174 χρόνια μετά, σαν σήμερα για την ενημέρωση και τα ΜΜΕ.

Θέλοντας να φρεσκάρω καλύτερα τη μνήμη μου, ενόψει ανακατατάξεων στο χώρο της ενημέρωσης των ΜΜΕ και ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ειδήσεις, διάβασα και κείμενα διαφόρων διανοουμένων, δημοσιογράφων και ειδικών στο χώρο της ενημέρωσης.

Με εντυπωσίασε ο Kingsley Wider, λόγιος, εκπαιδευτικός, καθηγητής, διανοούμενος και στοχαστής γεννημένος το 1925. Στα κειμενά του «Σκέψεις για την κουλτούρα των κατεργασμένων επικοινωνιών» γράφει:

Η παρακολούθηση των «ειδήσεων» φαίνεται ότι είναι μάλλον τελετουργική και όχι ενημερωτική. Τις ειδήσεις-ως-τελετουργία επιβεβαιώνει η αισθητική της παρουσίασης των ειδήσεων-τα εξεζητημένα πλαίσια με τους εκρηκτικούς τίτλους, ιεροφάντες παρουσιαστές, η πομπώδης μουσική και οπτικά εφέ, και η αποκαλυπτικά ναρκισσιστική έμφαση. Η αποφασιστική εμπειρία δεν αφορά πλέον ό,τι συμβαίνει στον κόσμο αλλά την κατεργασία του. Και συνεχίζει:

Το υλικό των μαζικών μέσων, είναι όπως ο αλμυρός χυλός με ορμόνες που χρησιμοποιείται για την καταναγκαστική πάχυνση των ζώων, θρέφει, και ταυτόχρονα αυξάνει την τελετουργική πείνα… Σε άλλο σημείο αναφέρει:

Οι μπίζνες-στα μέσα- παραμένουν μπίζνες, το απολυταρχικό κράτος λειτουργεί και στις επικοινωνίες, με τις δικές του επιταγές εξουσίας, και οι τεχνο-επικοινωνίες χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, το κράτος και άλλους θεσμούς για τη δική τους κάθε φορά κοινωνική και ιδεολογική κυριαρχία.

Αλήθεια η ψέματα όσα γράφουν στα κειμενά τους, Honoré de Balzac και Kingsley Wider;

Με αυτές τις σκέψεις και τη μάχη των καναλιών για ειδήσεις-ενημέρωση με νέα πρόσωπα, παρουσιαστές-σχολιαστές για να προσελκύσουν «πελάτες» πιστεύω ότι όποια προσπάθεια και να γίνει στα κανάλια πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι με σύμβουλο τον πανικό!

Σε μια μέτρια η κακή ομάδα, εάν δεν γίνουν δομικές αλλαγές και ανακατατάξεις το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Όποιον Μεσσία και να βάλεις στην «ομάδα», το Μέσι ή τον Ρονάλντο η ομάδα είναι καταδικασμένη. Όσο για την παρουσίαση ειδήσεων στην Ελλάδα θα την αναλύσουμε σε προσεχή ανάρτηση: Ειδήσεις-ενημέρωση η πασαρέλα παρουσιαστών/τριών;

Η συνέχεια προσεχώς πάνω στο ρίνγκ! Χατζηνικολάου-Σρόιτερ 19:00 και Ζαχαρεά-Κοσιώνη 20:000. Μαζί με σχολιαστές και πολιτικούς, ετοιμαστείτε για πλούσιο θέαμα!!! Στο κυνήγι της θεαματικότητας και προσέλκυσης νέων πελατών μπορεί να δούμε ακόμη και…ενημερωτικό στριπτίζ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα