28 Μαρτίου 2024 / 5:25 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:25 μμ

Η Ιταλία βάζει στην άκρη 17 δισ. για την εκκαθάριση των τραπεζών του Βένετο

από fimotro

Η Ιταλία θα «ρίξει» 5 δισ. ευρώ από χρήματα φορολογουμένων για την εκκαθάριση των δυο μεσαίων τραπεζών του Βένετο, ενώ θα δώσει τα «καλά» τους περιουσιακά στοιχεία στην ισχυρότερη τράπεζα της χώρας, την Intesa Sanpaolo, προς το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, το κράτος θα προσφέρει επιπλέον εγγυήσεις ύψους έως 12 δισ. ευρώ –που σημαίνει συνολικά 17 δισ. ευρώ- για να καλυφθούν οι απώλειες από τα «κόκκινα» δάνεια των Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, γράφουν οι Financial Times. Κατά τον ίδιο, το αρχικό ποσό των 5,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει 4,8 δισ. ευρώ για να διατηρήσει η Intesa την κεφαλαιακή της επάρκεια μετά τη απόκτηση των δυο τραπεζών, καθώς και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις έναντι του κινδύνου να «κοκκινήσουν» κάποιες από τις πιστώσεις που απέκτησε η Intesa.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ιταλίας έχει ήδη βάλει 3,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες του Βένετο τον τελευταίο χρόνο, μέσω του στηριζόμενου από το κράτος ταμείου Atlante.

Η Ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να εκκαθαρίσει τις δυο τράπεζες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως οι Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza καταρρέουν.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι, η παρέμβαση «ήταν σημαντική, επείγουσα και απαραίτητη» για αν αποτραπεί η «άτακτη κατάρρευση» των δυο τραπεζών.

Η κίνηση των ιταλικών αρχών, που δούλευαν πυρετωδώς όλο το Σαββατοκύριακο για να καταρτίσουν το περίπλοκο διάταγμα, σημαίνει ουσιαστικά πως από σήμερα το πρωί τα υποκαταστήματα και οι υπάλληλοι των τραπεζών του Βένετο θα αποτελούν μέρος της Intesa Sanpaolo, κάτι που θεωρείται κρίσιμης σημασίας ώστε να αποφευχθεί η μαζική φυγή καταθέσεων.

Το διάταγμα θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, ώστε να καταστεί νόμος, εντός 60 ημερών.

Αργά χθες το Βράδυ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ιταλίας για χορήγηση κρατικών πόρων με το σκεπτικό ότι διαφορετικά θα πλήττονταν δυσανάλογα η περιφερειακή οικονομία.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε πως «η Ιταλία θεωρεί την κρατική βοήθεια απαραίτητη για να αποφύγει μια οικονομική αναταραχή στην περιοχή του Βένετο».

Περίπου 4 δις. ευρώ σε μετοχές και 1,2 δις. ευρώ σε junior χρέος θα παραμείνουν στην εκκαθαρισμένη τράπεζα και θα εξαλειφθούν, όπως απαιτείται από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ οι μικροεπενδυτές που έχασαν περίπου 200 εκατ. ευρώ από junior ομόλογα, αναμένεται να αποζημιωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα