29 Μαρτίου 2024 / 4:17 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:17 μμ

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά εκλογές στην Καταλονία

από fimotro

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (…) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Βίγιο ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, δικαιολογώντας όμως παράλληλα τη βίαιη παρέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας. «Λυπάμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα το κλίμα θα μπορέσει να αποκατασταθεί“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν λύσεις είναι να συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και να συμφωνήσουν γιατί “η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε για καιρό να αποκαταστήσει την κατάσταση”.

Καταλονία: Την Τρίτη η κρίσιμη ομιλία Πουτζντεμόν στο τοπικό κοινοβούλιο
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, ομιλία που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά τη διάρκειά της επρόκειτο να πάρει θέση απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν ζητά να παρέμβει την Τρίτη ενώπιον του κοινοβουλίου για να πάρει θέση ως προς τη σημερινή πολιτική κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου.

Κοινοβουλευτικά στελέχη των Καταλανών αυτονομιστών συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για τον χρόνο της παρέμβασης του Καταλανού ηγέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Δεν είναι σαφές εάν η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου θα συνέλθει τελικά τη Δευτέρα για να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος επέμεινε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα αψηφήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που απαγορεύει τη σύγκληση του σώματος. Οι αυτονομιστές αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο μίας πράξης κήρυξης ανεξαρτησίας μονομερώς κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα