16 Απριλίου 2024 / 1:21 μμ
16 Απριλίου 2024 / 1:21 μμ

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ

από fimotro

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ντόχα θα αναλάβει να εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο μετά από την απόφαση του Καΐρου «να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος είναι η μία από τις έξι χώρες -Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη και Μαλδίβες- που, προκαλώντας διπλωματικό “σεισμό” στη Μ. Ανατολή, αποφάσισαν αιφνίδια να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ο κ. Κοτζιάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριτικά πως «η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».

Η προσφυγή της Αιγύπτου στην Ελλάδα έρχεται ως περίπου φυσιολογική κίνηση, καθώς η Αθήνα έχει αναλάβει ουκ ολίγες φορές την εκπροσώπηση του Καΐρου σε διεθνείς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποτέλεσε από τους σταθερούς υποστηρικτές της Αιγύπτου κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Κάιρο με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην μεγάλη αραβική χώρα.

Επίσης, ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου διατηρεί πολύ στενές προσωπικές σχέσεις με τον ομόλογό του κ. Κοτζιά και το Κάιρο είναι από τους σταθερούς υποστηρικτές της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Ρόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί των Δωδεκανήσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα