19 Απριλίου 2024 / 11:18 πμ
19 Απριλίου 2024 / 11:18 πμ

Η ειλικρίνεια του Τσακαλώτου για την λιτότητα που δεν τελείωσε

από fimotro

Tsakalotos-TsiprasΑν μη τι άλλο, είχαμε πάρα πολύ καιρό να ακούσουμε έναν υπουργό Οικονομικών που να ομολογεί ότι δεν τελείωσε η λιτότητα. Από το 2011 ακούμε ότι έρχεται η… ανάπτυξη και ότι η λιτότητα θα μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Η ειλικρινής τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί δείγμα της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων και σίγουρα μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε σχέση με αυτή που “εξάγει” στην κοινωνία το  Μαξίμου. Μολονότι οι Α. Τσίπρας και Ε. Τσακαλώτος είναι αυτοί που συνδιαμορφώνουν τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, εντούτοις, είναι εμφανής η διαφωνία τους στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται δυσαρεστημένος με την ομιλία του Ε. Τσακαλώτου, χωρίς ωστόσο να επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δυο πολιτικών.

Η γραμμή Τσακαλώτου στην χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα μπορούσε να συνοψιστεί στη λαϊκή έκφραση «γλιτώσαμε τα χειρότερα». Δηλαδή, η κυβέρνηση κατάφερε να μπλοκάρει τις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, πέτυχε την παράλληλη προνομοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων και δίνει τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το πακέτο των μέτρων είναι υφεσιακό: «Η προνομοθέτηση μέτρων είναι προβληματική για τη Δημοκρατία, αλλά όχι αντισυνταγματική. Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Αυτό που λέμε πως από τη λιτότητα πάμε στην ανάπτυξη, αλλάζουμε την ατζέντα».

Η διαφορά τόνου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις 24/2 στη Βουλή στον Βασίλη Λεβέντη είχε πει: «Συμφωνήθηκε μετά από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της λιτότητας και να προωθήσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, την εργασία.» Προσέθεσε μάλιστα ότι «δεν θριαμβολογούμε αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε την ικανοποίησή μας, καθώς ακούσαμε από τα χείλη των θεσμών ότι σταματά ο φαύλος κύκλος της λιτότητας μετά από 7 χρόνια».

Όπως είναι προφανές, άλλο πράγμα το «δεν τελείωσε η λιτότητα» και άλλο το «σταματά ο φαύλος κύκλος της λιτότητας». Άλλο πράγμα το «αλλάζει η ατζέντα» και άλλο το «αφήνουμε πίσω την αρχή της λιτότητας».

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τους φαντεζί επικοινωνιακούς τόνους του Μαξίμου. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι θα είναι πιο πειστικός στους πολίτες αν παρουσιάζει και τα αρνητικά της ακολουθούμενης πολιτικής, επιλέγοντας μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης κράτησαν σαφώς χαμηλότερους τόνους απέναντι στη ΝΔ από ό,τι συνηθίζει ο πρωθυπουργός.

Το να γίνει λόγο για κρίση στην κορυφή της κυβέρνησης θα ήταν υπερβολή. Ωστόσο, η διαφορά τόνου μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προκαλεί επικοινωνιακή χασμωδία και αδυνατίζει το κυβερνητικό μήνυμα. Επιπλέον, κλονίζει συνολικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία εμφανίζει διγλωσσία στο κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Σ.Σ. Fimotro: Είναι προφανές ότι ο Ε. Τσακαλώτος έχει καταλάβει πως και άριστα να κάνει τη δουλειά του, θα έχει την τύχη που είχαν οι προκάτοχοί του. Όταν δεν θα τον χρειάζονται πλέον θα τον πετάξουν στον… κάλαθο των αχρήστων. Το ίδιο συνέβη με τον Αλογοσκούφη, το ίδιο συνέβη με τον Παπακωνσταντίνου, το ίδιο συνέβη και με άλλους υπουργούς Οικονομικών. Ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Στουρνάρας επειδή πίεσε και κέρδισε τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Ίσως γι αυτό τον έχει πιάσει κρίση… ειλικρίνειας! Και έτσι όμως η αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι είναι προτιμότερη από το ψέμμα. Και αυτό θα πιστωθεί μελλοντικά στον σημερινό υπουργό Οικονομικών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα