29 Μαρτίου 2024 / 3:48 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:48 πμ

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα ζήτησε ο Μ. Σάλλας στο Bloomberg

από fimotro

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα, καθώς οι καθυστερήσεις κρατούν πίσω τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται η Ελλάδα να νιώσει ότι εξέρχεται της κρίσης, έως ότου ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση.
H δήλωση Σάλλα φιλοξενείται στο δημοσίευμα του Bloomerg για τις ελληνικές τράπεζες.
Η νέα διαμάχη που έχει προκύπτει μεταξύ της κυβέρνησης των Αθηνών και των δανειστών σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, θέτει σε κίνδυνο θέτει την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται μεταξύ άλλων, δηλώσεις αναλυτή της Eurasia Group.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, πολλοί Έλληνες δανειολήπτες δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επισφαλή δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή, τον Ιανουάριο του 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,3%.
«Όσο περισσότερο παραμένει το αδιέξοδο, τόσο επιζήμιο θα είναι για τις τράπεζες» λέει ο Federico Santi αναλυτής της Eurasia Group.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες τράπεζες -η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank Ergasias και η Alpha Bank- έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά το 2015, όταν το 26% των καταθέσεων «εξαφανίστηκε» λόγω των ανησυχιών ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η αιμορραγία των καταθέσεων σταμάτησε μόνο όταν έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδομάδες και εφαρμόστηκαν capital controls.
Η ανακεφαλαιοποίηση 14,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015 από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους ιδιώτες επενδυτές ενίσχυσε τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής σε όλες τις τράπεζες, εκτός από μία.
Για πρώτη φορά από το 2010, τρεις από τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν ετήσια κέρδη την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα