20 Απριλίου 2024 / 3:43 πμ
20 Απριλίου 2024 / 3:43 πμ

Η Αθήνα πίστευε ότι το θέμα λυθεί σε μια ημέρα!…

από fimotro

Πιστεύοντας ότι το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς θα λυνόταν σε χαμηλό επίπεδο, τώρα που το ζήτημα έχει γίνει πολύ πιο σοβαρό η Αθήνα βρίσκεται σε αμηχανία. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είχε πιστέψει μετά από διαβεβαιώσεις του υπουργείου Άμυνας και του  ΥΠΕΞ ότι το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς θα λυνόταν μέσα σε μια ημέρα, μετά από μια απλή συνεννόηση των διοικητών των Ελληνικών Τουρκικών μεραρχιών, ή μετά από μια απλή διπλωματική παρέμβαση! Όπως όμως φάνηκε, το ζήτημα ήταν πολύ πιο πολύπλοκο από ότι περίμεναν στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, με αγωνία και ανησυχία παρακολουθεί για ακόμη μια ημέρα η ελληνική κυβέρνηση την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο το βράδυ της Πέμπτης και έκτοτε κρατούνται στην Αδριανούπολη, αναμένοντας τη δίκη τους.

Στον απόηχο της παράτασης της αγωνίας των δύο – αφού η δίκη τους για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική εγκατάσταση πήρε αναβολή- συγκαλείται σήμερα, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στις 12 το μεσημέρι για να εξετάσει τις εξελίξεις γύρο από την υπόθεση. Πάντως στην Αθήνα είδαν με ανακούφιση να επισημοποιείται πως ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και o λοχίας επαγγελματίας οπλίτης Δημήτρης Κούκλατζης θα δικαστούν μόνο για την παράνομη είσοδο και όχι για απόπειρα κατασκοπείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως προς το ζήτημα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν, υπήρξε ένα αλαλούμ που διήρκεσε αρκετές ώρες. Και αυτό γιατί ,η κρατική τηλεόραση μετέφερε λάθος τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζτάγ. Και αυτό γιατί ενώ ο Μποζτάγ διαβεβαίωσε πως οι δύο δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, η ΕΡΤ μετέδωσε εσφαλμένα πως αντιμετωπίζουν την εν λόγω κατηγορία, μια πληροφορία που διαδόθηκε αστραπιαία από τα ΜΜΕ της χώρας μας.

Τελικά, όπως ανέφερε ο Μποζταγ, «οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται κανένα θέμα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι θα παραμείνουν σε πτέρυγα υψίστης ασφαλείας των φυλακών της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, οι γονείς των δύο στρατιωτικών, έλαβαν άδεια από τον εισαγγελέα και επισκέφτηκαν τα παιδιά τους στη φυλακή. Η υγεία των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα