19 Απριλίου 2024 / 12:05 μμ
19 Απριλίου 2024 / 12:05 μμ

Η Άγκυρα ανοίγει και πάλι την πρεσβεία της στη Λιβύη

από fimotro

Η Τουρκία άνοιξε και πάλι την πρεσβεία της στη Λιβύη, η οποία είχε κλείσει το 2014 για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι δραστηριότητες της πρεσβείας μας ξεκίνησαν και πάλι σήμερα, αρχικά με μειωμένο προσωπικό», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
«Το άνοιγμα της πρεσβείας μας θα επιτρέψει στην Τουρκία να συμβάλει με τον πιο σημαντικό τρόπο στις προσπάθειες για την επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και την ανοικοδόμηση της Λιβύης», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Η Άγκυρα έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη και το προξενείο της στη Βεγγάζη το 2014 εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, όμως διατήρησε την αντιπροσωπεία της στη Μιζουράτα. Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Λιβύη, ο Αχμέτ Αϊντίν Ντογάν, συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του από τη γειτονική Τυνησία.
Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Τουρκία προσπάθησε να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Λιβύη, όμως γρήγορα η χώρα βυθίστηκε στο χάος εξαιτίας των αιματηρών μαχών μεταξύ αντίπαλων ομάδων και την άνοδο τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Η πρωτεύουσα της Λιβύης είναι τα τελευταία χρόνια θέατρο πολλών επιθέσεων εναντίον πρεσβειών και διπλωματών, κάτι που ώθησε τις δυτικές χώρες να κλείσουν τις αντιπροσωπείες τους.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά την πρεσβεία της στην Τρίπολη στις αρχές Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στην πρεσβεία.
Η Λιβύη εξακολουθεί να είναι χωρισμένη μεταξύ δύο πολιτικών αρχών που διεκδικούν την εξουσία: τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγεζ αλ Σαράτζ, με έδρα την Τρίπολη, τον οποίο αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, και μια κυβέρνηση που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας με έδρα την αλ Μπάιντα, η οποία υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα