19 Απριλίου 2024 / 12:46 μμ
19 Απριλίου 2024 / 12:46 μμ

Ηχηρή προειδοποίηση δανειστών: Προσέξτε μην υπάρξει κούρεμα καταθέσεων

από fimotro

Δεν πρόκειται να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων εάν δεν ληφθούν πρώτα άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που προκαλούν τα κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτό είναι το μήνυμα που – σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής – έστειλαν στην Αθήνα, οι θεσμοί, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εν λόγω ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει και bail in. Την συμμετοχή δηλαδή στο κόστος εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας όσων την έχουν χρηματοδοτήσει άμεσα και έμμεσα, όπως οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, και οι ανασφάλιστες καταθέσεις.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, στο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών.
Επιπρόσθετα ακόμα και στα πεδία που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, όπως στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (απεργίες δικηγόρων, κινητοποιήσεις φορέων κ.λπ.) ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Ολα αυτά περιορίζουν τις δυνατότητες των τραπεζών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «στρατηγικών» κακοπληρωτών, δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούν, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα