25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Ημέρα της κρίσης στην Καταλονία: Η Μαδρίτη αποφασίζει κηδεμονία

από fimotro

Ο ηγέτης της Καταλονίας Πουτζντεμόν έκανε πίσω χθες και έριξε το μπαλάκι στο κοινοβούλιό του, το οποίο ωστόσο δεν πήρε καμία απόφαση τη νύχτα, αφήνοντας την ισπανική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τις έκτακτες διαδικασίες του άρθρου 155.

Χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση για το μέλλον της Καταλονίας διεκόπη το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση στην τοπική βουλή, η οποία απέκτησε μεγάλη σημασία μετά την δήλωση του ηγέτη της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το απόγευμα της Πέμπτης, ο ηγέτης της Καταλονίας αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και πέταξε το «μπαλάκι» της επίλυσης της κρίσης στην περιφερειακή βουλή.

Η ισπανική κυβέρνηση διέρρεε νωρίτερα ότι η Μαδρίτη ήταν διατεθειμένη να διακόψει την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας εάν ο Πουτζντεμόν ανακοίνωνε πρόωρες εκλογές.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Μάλιστα, ο Πουτζντεμόν απέφυγε να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της τοπικής βουλής, η οποία ξεκίνησε περίπου μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεών του.

Ο κ. Πουτζντεμόν είχε την εναλλακτική λύση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σενάριο που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με τη Μαδρίτη, ωστόσο σε διάγγελμά του δήλωσε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στην ισπανική γερουσία άνοιξε η συζήτηση για την ενεργοποίηση του Αρθρου 155, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ο ηγέτης της Καταλονίας είπε «όχι» σε εκλογές – Ρίχνει το «μπαλάκι» στο Κοινοβούλιό του για ανεξαρτησία

Έπειτα από δύο αναβολές, ο Κάρλες Πουτζντεμόν τελικά απευθύνθηκε στον λαό της Καταλονίας, χθες το απόγευμα.

Κατά την ομιλία του, ούτε κήρυξε ανεξαρτησία, ούτε προκήρυξε πρόωρες εκλογές, όπως μετέδωσε από την Ισπανία για την ΕΡΤ η Δώρα Μακρή.

Από την άλλη η ισπανική Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή για να αποφασίσει την ενεργοποίηση των μέτρων του άρθρου 155, τα οποία είχε προτείνει ο Μαριάνο Ραχόι, που θέτει υπό κηδεμονία την Καταλονία.

Ήδη τα μέτρα εγκρίθηκαν από την επιτροπή της Γερουσίας. Μεταξύ τους και η αφαίρεση κάθε αρμοδιότητας από τον Πουτζντεμόν και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

Το πισωγύρισμα

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

“Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα”, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι πλέον “επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155” του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Nωρίτερα, στη διαδικτυακή της έκδοση η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πάντως το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

“Δεν δικαιολογείται. Πρόκειται για ρητή αποκήρυξη της εντολής που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θεωρεί αντισυνταγματικό) χωρίς κανενός είδους αντιστάθμισμα”, είπε μια πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αντιπρόεδρος Ισπανικής κυβέρνησης: Να τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε “να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος”, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα