29 Μαρτίου 2024 / 1:47 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:47 μμ

Ζαχαριάδης στο «Ακραίως»: Θετικό το πρόσημο της συμφωνίας – Σπυράκη: Φεσώσατε με 14,5 δισ. το λαό

από fimotro

Η πολιτική επικαιρότητα όπως διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Eurogroup αλλά και την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπομπής “Ακραίως” με το δημοσιογράφο, Τάκη Χατζή.

Καλεσμένοι στο στούντιο του ΣΚΑΪ ο Κώστας Ζαχαριάδης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και η Μαρία Σπυράκη από από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Η Μαρία Σπυράκη αναφερόμενη στο σεισμό στη Λέσβο είπε πως αυτό που προέχει είναι «να αποτιμηθούν γρήγορα οι ζημιές και να δούμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ».

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε επίσης πως οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα.

Ο δημοσιογράφος, Θοδωρής Καλούδης, αναγνώρισε πως ο πρωθυπουργός είναι “Σε δύσκολη θέση” παρότι “απέφυγε την καταστροφή υπογράφοντας τη συμφωνία”.

Ο κ. Καλούδης είπε πως ο πρωθυπουργός “δεν πήρε το χρέος, δεν πήρε ποσοτική χαλάρωση δεν πήρε πιστοποιητικό βιωσιμότητας”.
Συμπλήρωσε πως πήγαν “στο βρόντο τόσοι μήνες καθυστέρησης” και ελήφθησαν “υπερβολικά και αχρείαστα μέτρα λιτότητας”.

Από την άλλη ο δημοσιογράφος, Ανέστης Ντόκας, αναγνώρισε πως τα θετικά είναι η δόση και πρόσθεσε πως αποφεύγουμε μία ταλαιπωρία μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα ο κ. Ντόκας σημείωσε πως «οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές» και «γενικά από το εξωτερικό η λογική είναι πως περιμένουμε».

Σπυράκη: Βαδίζουμε στο μονοπάτι του 2012

Η Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στα κέρδη της συμφωνίας σημειώνοντας είναι σημαντικό ότι “βαδίζουμε στο μονοπάτι του 2012”.

Για το χρέος η κυρία Σπυράκη τόνισε: “Δυστυχώς μετά από πολύ αναμονή μας είπαν ότι θα εξειδικευτούν τα μέτρα μετά το τέλος του 3ου προγράμματος”.

Πρόσθεσε επίσης ότι πήραμε “14,5 δισ μέτρα επειδή δεν μείναμε στο μονοπάτι του 2012”.

Σπυράκη: Ανίκανη η κυβέρνηση να φτιάξει αναπτυξιακή τράπεζα

Για την αναπτυξιακή τράπεζα η Μαρία Σπυράκη επικαλέστηκε την απάντηση Μοσκοβισί σύμφωνα με την οποία η εικόνα ότι οι πιστωτές δεν θέλουν τη δημιουργία της είναι λάθος.

“Τι λέει ο Μοσκοβισί; Η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να δημιουργήσει αναπτυξιακή τράπεζα”, τόνισε.

“Το ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή τράπεζα οφείλεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης”, δήλωσε η Μαρία Σπυράκη.

Στα αρνητικά, σύμφωνα με τη Μαρία Σπυράκη, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα 2% που σημαίνουν ότι “η χώρα δεν θα έχει δημοσιονομικό χώρο μέχρι το 2060”.

Ζαχαριάδης: Θετικό το πρόσημο της συμφωνίας

Ο γράμματές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο «Ακραίως» σημείωσε «νομίζω ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με θετικό πρόσημο».

«Δεν πανηγυρίζουμε, υπάρχουν ζητήματα όμως που κερδίσαμε», συνέχισε όπως είναι η «σύνδεση ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους που ζητούσαμε από το 2010».

Οδικός χάρτης για το χρέος

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους που η κυβέρνηση το είχε κάνει “σημαία” σημείωσε: «Εξασφαλίσαμε το περίγραμμα και τον οδικό χάρτη για το χρέος» προσθέτοντας πως «το 2012 δεν είχε οριστεί οδικός χάρτης για το χρέος».

Ζαχαριάδης: Δεν συμφωνώ με την καταστροφολογία

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση αλλά δεν συμφωνώ με το κλίμα καταστροφολογίας». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε πως είναι «ορατός ο ορίζοντας εξόδου από τα μνημόνια» αφού «οι εταίροι θα βοηθήσουν στην έξοδο στις αγορές, έχουν δεσμευτεί».

«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξέλθει μετά από 7 χρόνια από τα μνημόνια. Μπορούμε πλέον να δούμε τη μεγάλη εικόνα», συνέχισε. «Από το 2008 μέχρι σήμερα χάσαμε πολύ έδαφος. Για να γίνουμε ισχυροί πρέπει να κόψουμε δρόμο, να καινοτομήσουμε» , συμπλήρωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Βεβαίως πήραμε πράγματα για το χρέος στο εύρος των δυνατοτήτων που είχαμε» δήλωσε στο Ακραίως.

Ποσοτική χαλάρωση

«Ναι σίγουρα θα μπούμε είναι λάθος και το όχι σίγουρα δεν θα μπούμε είναι λάθος», σημείωσε αναφερόμενος για την ποσοτική χαλάρωση​. Συνέχισε επίσης λέγοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος του κυρίου Ντράγκι παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα αν θα μπούμε ή όχι στο QE.

«Συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβει η ΕΚΤ την απόφαση να μας βάλει στο QE», κατέληξε.

Σπυράκη: Πήραμε μία πολύ ακριβή υποσχετική

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πήραμε πολύ ακριβή υποσχετική (σ.σ. για το χρέος). Το λογαριασμό των πληρώνουν οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσσαίοι κλπ», συνέχισε η Μαρία Σπυράκη.

«Δεν υπάρχει QE χωρίς καμπύλη βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», πρόσθεσε .

«Στο QE ίσως μπούμε μετά το τέλος του προγράμματος», διευκρίνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τους διθυραμβικούς τόνους» συνέχισε θυμίζοντας πως «Στις αγορές με τη ΝΔ βγήκαμε δύο φορές».
Πρόσθεσε δε πως «τώρα ζητάμε πιστοποιητικό βιωσιμότητας και δεν το παίρνουμε, είμαστε σε ένα πρόγραμμα που ίσως δεν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε».

Απαντώντας στον Κώστα Ζαχαριάδη τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τη χώρα στο μονοπάτι που ήταν με τη Νέα Δημοκρατία έχοντας φεσώσει το λαό με 14,5 δισ.

Σπυράκη: Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο

«Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο» συνέχισε η Μαρία Σπυράκη συμπληρώνοντας πως «Το επανέλαβε και η κριστιν Λαγκαρντ».

«Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το ελληνικό χρεος εξαιρετικά μη βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση ξεστράτησε από το μονοπάτι του 2012 με μεγάλο κόστος» υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση» είπε και εκτίμησε πως «η συζήτηση που συνδέει την ανάπτυξη με την αποπληρωμή του χρέους» είναι «γενικόλογη».

Αναφορικά με την απόφαση ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «πήρε μία απόφαση που μπορούσε να πάρει πριν από εννιά μήνες χωρίς τέτοια μέτρα».

«Η έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι που δεσμεύει τη χώρα για τόσα χρόνια. Γιατί να είμαστε ευχαριστημένοι λοιπόν;» είπε.

Ζαχαριάδης: Προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την εθνική περιπέτεια

Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφερόμενος στην πολίτικη της κυβέρνησης και στο αν είναι «αριστερή» σημείωσε: «Είναι μία πολιτική που προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από μία εθνική περιπέτεια που έχει τραυματίσει τους πιο φτωχούς».

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης αξιοπιστίας σημείωσε πως το πρόβλημα με την αξιοπιστία της χώρας δεν διαμορφώθηκε επί αυτής της κυβέρνησης επικαλούμενος την υπόθεση με τα στατιστικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα