18 Απριλίου 2024 / 10:21 μμ
18 Απριλίου 2024 / 10:21 μμ

Ζέστη με 35°C και 6 μποφόρ σήμερα

από fimotro

Πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, με τους ανέμους να ενισχύονται μετά την πρόσκαιρη νυχτερινή εξασθένηση. Αντίθετα, στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, με εξαίρεση το μεσημέρι, όπότε και θα φτάσουν τα 4-5 μποφόρ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, εκτός της Αττικής, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Βοιωτία, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Χίο, την Σάμο, την Ικαρία και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης,υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Αττική

Οι άνεμοι που εξασθένησαν το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται να ενισχυθούν τις πρωινές ώρες σήμερα, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Βορειοανατολική Αττική.

Οπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η ενίσχυση των ανέμων θα ξεκινήσει γύρω στις 9-10 το πρωί, φτάνοντας τα 5 με 6 μποφόρ, ένταση που θα διατηρήσουν μέχρι το βράδυ, οπότε και θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Αντίστοιχο αναμένεται να είναι το σκηνικό και τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τους ανέμους.

Η θερμοκρασία, σήμερα, θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς, ενώ στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στα ανατολικά παράλια οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Ηλεία-Ζάκυνθος

Στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, με εξαίρεση το μεσημέρι οπότε και αναμένεται να φτάσουν τα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Ηλεία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Ζάκυνθο από 23 έως 34.

Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα

Με ηλιοφάνεια και λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις ξεκινά η σημερινή ημέρα για τη χώρα. Τις θερμές, όμως, ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη θα αυξηθούν δίνοντας βροχές ή καταιγίδες σε ορεινά τμήματα, κυρίως της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 32 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 37, στην Ήπειρο από 20 έως 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 35, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη από 22 έως 31 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά πελάγη θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν ασθενείς έως μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων, αλλά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικούς.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή καταιγίδας στα ορεινά τμήματα του νομού, αναμένονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα