18 Απριλίου 2024 / 9:19 πμ
18 Απριλίου 2024 / 9:19 πμ

Ετοιμη να καταρρεύσει η πρωτεύουσα του ISIS: Οι πολιορκητές έφθασαν στην Παλαιά Πόλη της Ράκα

από fimotro

Οι δυνάμεις του SDF που αποτελούνται από Κούρδους και μετριοπαθείς Άραβες αντάρτες έχουν ολοκληρώσει από την περασμένη εβδομάδα τον αποκλεισμό της Ράκα και κατάφεραν να μπουν στην Παλαιά Πόλη από δύο ρήγματα που άνοιξαν στο μήκους δυόμιση χιλιομέτρων ιστορικό τείχος «Ραφίκα» που την περιβάλλει. όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν.

Η πτώση αυτού του καλά οχυρωμένου τμήματος της πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» μαζί με την επικείμενη οριστική ήττα στη Μοσούλη του Ιράκ θα αποτελέσει το πιο αποφασιστικό χτύπημα στο «Ισλαμικό Κράτος», που έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που ήλεγχε στο Ιράκ και τη Συρία.

Στη Ράκα έχουν ταμπουρωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 4.000 εξτρεμιστές ισλαμιστές, αποφασισμένοι να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. Ο στόχος των πολιορκητών είναι η κατανίκηση των τζιχαντιστών και η απελευθέρωση των περίπου 100.000 εγκλωβισμένων κατοίκων της πόλης.

Όμως η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης έχει υψηλό τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στη Ράκα σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αν και ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Ραγδαία η απώλεια εδαφών του «Ισλαμικού Κράτους»

Μια νέα έκθεση του Conflict Monitor -του project του βρετανικού ινστιτούτου IHS Markit, που παρακολουθεί από το 2014 την εξέλιξη του ISIS- δείχνει πόσο ραγδαία είναι η απώλεια εδαφών της τρομοκρατικής οργάνωσης: τον Ιανουάριο του 2015 ήλεγχε έκταση 90.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σήμερα 36.200 τ. χλμ. Και μπορεί, βέβαια, η έκταση αυτή να ισοδυναμεί περίπου με εκείνη του Βελγίου, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις στη Ράκα και τη Μοσούλη, το «Ισλαμικό Κράτος» θα χάσει σύντομα και άλλα εδάφη. Μόνον το τελευταίο εξάμηνο έχασε το 40% των εδαφών του.

«Τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη του χαλιφάτου είναι προφανές ότι η οργάνωση απέτυχε στον στόχο της να ιδρύσει ένα βιώσιμο κράτος. Αυτό που απομένει πλέον από το χαλιφάτο θα καταρρεύσει προφανώς πριν το τέλος του χρόνου. Ο ISIS θα υποχωρήσει σε διάφορες περιοχές, που θα μπορούσαν να ανακτηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας Κόλουμπ Στρακ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα