16 Απριλίου 2024 / 11:15 μμ
16 Απριλίου 2024 / 11:15 μμ

Ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου ο Κιμ

από fimotro

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να προετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου, πιθανότατα κλάσης ICBM, αναφέρει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap. Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, σε συνέχεια της νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα. Την ίδια στιγμή, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ χθες, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. «Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το μήνυμα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Βόρεια Κορέα έδωσε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Mattis, δηλώνοντας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, πως οποιαδήποτε απειλή προς τις ΗΠΑ ή τα εδάφη της, περιλαμβανομένης και της νήσου Γκουάμ ή και κατά των συμμάχων της θα αντιμετωπιστεί με μαζική στρατιωτική αντίδραση.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από ένα μπαράζ που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον κατά της Β. Κορέας. Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter πως οι ΗΠΑ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.

Προηγουμένως ο Τραμπ είχε απαντήσει «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε, κατά την έξοδό του από μια λειτουργία, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει στο Twitter πως οι λέξεις και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε μάλιστα εκ νέου να εννοηθεί ότι η στρατιωτική λύση ίσως είναι η μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνοντας ότι πλέον η Νότια Κορέα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια «κατευνασμού» του γείτονά της δεν αποφέρει αποτέλεσμα.

«Καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα», σημείωσε με νόημα ο Ν. Τραμπ, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε υποστηρίξει ότι ο διάλογος με την Βόρεια δεν συνιστά λύση.

Εν τω μεταξύ η νέα δοκιμή της Βορείου Κορέας έχει προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα