28 Μαρτίου 2024 / 6:19 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:19 μμ

Ετοιμάζει τουρκική φιέστα στην Θράκη ο Ερντογάν!

από fimotro

Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Σήμερα Παρασκευή που θα επισκεφθεί την Θράκη και ήδη έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες πούλμαν που θα ταξιδέψουν από την Τουρκία για να τον χειροκροτήσουν. Χθες πάντως ο Σουλτάνος έδειξε τον χειρότερο εαυτό του. Τόσο με αυτά που είπε στο Προέδρικό, όσο και με αυτά που είπε στο Μαξίμου.Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ευτυχής για την επίσκεψη στην Ελλάδα, πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια.

Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα και στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ελπίζουμε ότι φέτος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση.

Ως προς τις εμπορικές συναλλαγές ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι έφτασαν τα 2,6 δισ. δολάρια. Είναι υποχώρηση και πρέπει να θέσουμε ανώτερους στόχους. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 Τούρκοι, ενώ 600.000 Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία. Θέλουμε, σημείωσε, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να αποκαταστήσουμε τα μνημεία πολιτισμού.

Αναφορικά με την τρομοκρατία η Τουρκία κάνει μεγάλο αγώνα με «αιμοσταγείς συμμορίες» όπως το PKK και ξέρουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που γνωρίζει η Ελλάδα. Είχαμε 250 νεκρούς στο πραξικόπημα και αναγνωρίζουμε τη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε.

Όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα των Τούρκων που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Είπα στον πρωθυπουργό ότι είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι χώρα που κατήργησε την θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει την έκκληση αυτή.

Η Λωζάνη

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε τα επιχειρήματα που είπε και στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Επανέλαβε δηλαδή ότι η Συνθήκη υπεγράφη από 11 χώρες και έχει υπογράψει ακόμα και η Ιαπωνία. Αυτές οι χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη και σε αυτή υπάρχουν προβλέψεις που δεν είναι μόνο για το Αιγαίο. Δεν υπάρχει τίποτα για το νομικό καθεστώς για τις μειονότητες; ρώτησε.

Εχουμε στη Δυτ. Θράκη μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκική, Ρωμά ή άλλης προέλευσης. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν σκέψεις για αυτά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, επανέλαβε, την περιοχή είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ο Αρχιμουφτής διορίζεται, ενώ η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας» και δήλωσε πως δεν υπήρξε στην Τουρκία κανένα θέμα για αποκατάσταση θρησκευτικών κτηρίων.

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στο κυπριακό λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ενεργό ρόλο στη συμφωνία Ανάν και θύμισε ότι τότε η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω της απόρριψής της από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είχαμε νέα συνάντηση πρόσφατα, δήλωσε, και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχώρησε.

Θέλουμε μια δίκαιη διαδική λύση που θα είναι βιώσιμη, και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν υπεκφυγές. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει στρατό, όπως η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί η συνθήκη Ανάν δεν θα υπήρχε γιατί είχε οριστεί αριθμός στρατιωτών. Η ελληνική πλευρά έκανε το στραβοπάτημα αλλά μπορούμε να εργαστούμε από κοινού.

Το Αιγαίο

Συζητήσαμε το θέμα. Είναι δυσεπίλητα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Δεν πρέπει να υπογραμμίζουμε διαρκώς τα σφάλματα. Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.

Το προσφυγικό

Η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και οι επενδύσεις που έκανε φτάνουν τα 30 δισ. δολάρια. Τι μας δίνει η ΕΕ 850 εκατ. ευρώ τα οποία παίρνει η Ερυθρά Ημισέλινο. Η ΕΕ υποσχέθηκε 3+3 δισ. αλλά έδωσε μόνο τα 850 εκατ. ευρώ, ανέφερε.

Η Ιερουσαλήμ

Όπως αναμένονταν ειδική αναφορά έκανε το Ερντογάν στην απόφαση Τραμπ. Η πόλη είναι πολιτιστικό κέντρο και πρωτεύουσα θρησκειών. Κανείς πλην ΗΠΑ και Ισραήλ δεν επικροτεί αυτή την απόφαση, σημείωσε.

Μήνυμα Τσίπρα για Αγια Σοφιά, Θράκη και Λωζάνη

Απαντώντας στα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν έγινε κατανοητό τι ζητά για την συνθήκη της Λωζάνης. Δεν φαίνεται να ζητά την αναθεώρηση, άλλωστε αν ήθελε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία».

Είμαι λίγο μπερδεμένος αν αυτό που θέτει στο τραπέζι είναι ο εκσυγχρονισμός ή επικαιροποίηση ή την ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να γίνουν μοχλός έλξης μεταξύ των δυο χωρών και όχι αυτό που θα μας απομακρύνει.

Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Τουρκίας και συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες και τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι θέμα που αφορά ξένα κράτη, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές στο Αιγαίο και το Κυπριακό απαντώντας σε ότι είπε ο Ερντογάν θύμισε ότι είναι 43 χρονών και το θέμα είναι ανοικτό. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το θέμα υπήρξε γιατί έγινε εισβολή.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες θύμισε ότι έχουν ανοίξει μια σειρά από τζαμιά αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν σκέφτηκε να γίνει σε ένα από αυτά ορθόδοξη λειτουργία, όπως έγινε στην Αγία Σοφιά.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πάντως ότι θεωρεί το θέμα του αρχιμουφτή σοβαρό ζήτημα και ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεριμνήσει. Είναι ελληνικό θέμα, αλλά αν μας δίνεται την άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε τη θέση μας, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα