28 Μαρτίου 2024 / 8:27 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:27 μμ

Ερχεται συμφωνία: «Ναι» σε δόση ως 8,5 δισ., λεκτική διατύπωση για το χρέος

από fimotro

«Καλούτσικα» ήταν η απάντηση ευρωπαϊκής πηγής στο iefimerida, στην ερώτηση για το πώς πήγε η συνάντηση του EuroWorking Group, συμπληρώνοντας ότι «πάμε για συμφωνία, λίγη αναμονή ακόμα».

Αν και απομένουν προς συζήτηση λεπτομέρειες για το ανακοινωθέν του Eurogroup, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρεται η ευρωπαϊκή πηγή περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την έγκριση για εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί σε επίπεδο υπουργών. Όσον αφορά, όμως, στο θέμα του χρέους, όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη, αλλά όχι με άμεση χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, αυτό που αναμένεται από το Eurogroup είναι ένας συμβιβασμός, που θα επιτρέπει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει κατ’ αρχήν (in principle) τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συναρτώντας τη χρηματοδότησή του από την περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για την οποία θα δεσμευθούν τώρα οι Ευρωπαίοι.

Ο συμβιβασμός αυτός δεν είναι ακόμα καθαρό αν στηρίζεται μόνο στην ισχυρότερη λεκτική διατύπωση εκ μέρους των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή αν θα υπάρξει βελτίωση της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι στο Eurogroup του Μαΐου και προέβλεπε επιμηκύνσεις πληρωμών ως 15 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέπει την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά ζητούμενο είναι να στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Live από το Λουξεμβούργο

Ντάισελμπλουμ: Οχι τώρα το χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο του ESM, που έγινε νωρίτερα, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, καθώς τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγραμμάτος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν θα ληφθεί τελική απόφαση για το χρέος, αφού αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και τότε θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι χρειάζεται.

«Ο Τσακαλώτος θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά»

Παράλληλα, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο, εξέφρασε την αισιοδοξία του με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Οπως είπε, «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Λουξεμβούργο με μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα