28 Μαρτίου 2024 / 6:40 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:40 μμ

Επώδυνο συμβιβασμό ζητά ο Π. Μοσκοβισί

από fimotro

Αισιόδοξος πως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι επιτυχημένο και θα ανοίξει τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα, εμφανίστηκε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, ο συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με τον κ. Μοσκοβισί να τονίζει πως χρειαζόμαστε το Ταμείο και ότι οι Θεσμοί συζητούν από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Η συμμετοχή ωστόσο του Ταμείου είναι προφανές πως δεν έρχεται άνευ όρων, αφού πιέζει για πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες πέριξ των 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αφού θεωρεί πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, εάν η Ευρωζώνη επιμείνει σε διατήρηση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.
«Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε, για να προσθέσει πως μπορούμε να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία. Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκτιμά πως τώρα είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σκοπός της χώρας είναι να γίνει από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης στην Ευρώπη, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα πως η χώρα έχει ήδη αποδείξει τη βούλησή της και περιμένει από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που εκτός από τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών εκτίμησε πάντως πως είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία μόλις σε μία συνάντηση (στις 5 Δεκεμβρίου). Θα ανοίξει όμως τον δρόμο για συνολική λύση, προς συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, που θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα, σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει μερικές φορές αρνητικά την Ευρώπη. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε πως οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. «Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα