29 Μαρτίου 2024 / 3:03 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:03 μμ

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από το πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος της Eurobank

από fimotro

Κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη μετά από 10 χρόνια ύφεσης, απηύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ακόμη μπροστά της δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση, παρά την απόφαση του Eurogroup για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ήταν όσο αποφασιστική χρειαζόταν στο θέμα του χρέους για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Χαρακτήρισε πάντως θετικό βήμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σημείωσε την κρισιμότητα της συγκυρίας, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει.

«Μας δίνετε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα μπρος, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα παρ΄ ότι έχει ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία, πληρώνει 2,5% υψηλότερο επιτόκιο και δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, ενώ βρίσκεται 5 μονάδες χαμηλότερα στις βαθμολογίες των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε μόλις 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν και σε 11-12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό να μην μπορεί να βρει την χρηματοδότηση αυτή από τις αγορές» υποστήριξε ο πρόεδρος της Eurobank.

Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη εξωστρέφειας, σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου, ιδιωτικοποιήσεων, ανοιχτών αγορών χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυσης επενδύσεων, σύγχρονου φορολογικού πλαισίου και μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση.

«Με μικρές κινήσεις θα δούμε γρήγορα τις θετικές επιπτώσεις. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρώπης και να απελευθερώσουμε τις επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμούζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα