28 Μαρτίου 2024 / 11:09 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:09 πμ

Επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018 βλέπει το ΙΟΒΕ

από fimotro

Επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, στην περιοχή του 2,1% “βλέπει” για το 2018 το ΙΟΒΕ, διατηρώντας την πρόβλεψή του για μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας την χρονιά που πέρασε κατά 1,3%, ωστόσο προειδοποιεί ότι αν οι προ-κρίσης συνήθειες κυριαρχήσουν, τότε οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν συστηματικά χαμηλότεροι από τους επιθυμητούς.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, ο ρυθμός μεγέθυνσης για το περασμένο έτος ήταν μόνο στο μισό από τον στόχο, ενώ ακόμη και μια μεγέθυνση λίγο άνω του 2% στην τρέχουσα χρονιά θα υπολείπεται του επιπέδου που θα άμβλυνε σημαντικά τους κινδύνους για τους δυνητικούς επενδυτές και θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του, που παρουσιάστηκε σήμερα, η ανάπτυξη του 2017 για πρώτη φορά μετά από 9 έτη, δεν θα είναι οριακή. Όπως εκτιμά,  προήλθε πρωτίστως από σημαντική διεύρυνση των εξαγωγών, κυρίως σε υπηρεσίες, αλλά και σε αγαθά, από τη συνεχή βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος. Παρέμεινε στη διάρκεια του 2017 αναιμική η επίδραση των επενδύσεων και μέσω μεταβολών στα αποθέματα, όχι από επενδύσεις σε πάγια.

Για το 2018 το ΙΟΒΕ προβλέπει:

* Συνέχιση της περυσινής ώθησης στην εγχώρια οικονομία από τις εξαγωγές (+7,0%).

* Ελαφρώς μικρότερη συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), από επιτάχυνση ΠΔΕ, σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις.

* Ενίσχυση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (+1,3%), λόγω κάμψης ανεργίας, υπό περιοριστικές πιέσεις από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα