29 Μαρτίου 2024 / 1:47 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:47 πμ

Επενδύσεις για να έρθει δυναμική ανάπτυξη ζητούν οι βιομήχανοι

από fimotro

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ιδίως από τον Μάιο του 2017 και μετά, αποτυπώνεται ήδη σε αρκετά μεγέθη της οικονομίας, όπως στην άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών και των λιανικών πωλήσεων, ενώ η ιδιαίτερα καλή πορεία του τουρισμού έχει συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και της συνολικής ζήτησης στην οικονομία. Παρόλα αυτά, προειδοποιεί το τμήμα οικονομικής ανάλυσης του ΣΕΒ στη μηνιαία του έκδοση, το χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του World Economic Forum, που συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, εξακολουθεί να εμποδίζει την ταχύτερη επιστροφή σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την πλευρά της προσφοράς.

Όπως επισημαίνεται, στο δελτίο εν αναμονή των στοιχείων του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2017, η ανάκαμψη μέχρι τώρα βασίστηκε κυρίως στην τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό. Αν δεν ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει υποτονική, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος.

Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνει ο ΣΕΒ:
– Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο του 2017, ξεπερνώντας το επίπεδο των 100 μονάδων (100,6 μονάδες, έναντι 99 τον προηγούμενο μήνα και 91,8 τον Σεπτέμβριο του 2016) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ακολουθεί επίσης μια σταθερή ανοδική πορεία (στις -53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2017, έναντι -57 τον προηγούμενο μήνα και -65,9 τον Σεπτέμβριο του 2016), με τα νοικοκυριά να εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξα για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης και της ανεργίας.

– H παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών σημείωσε νέα αύξηση τον Αύγουστο του 2017 (+6,8%), ενώ κινείται σε θετικό έδαφος συνολικά κατά το διάστημα Ιαν – Αυγ 2017 (+3,2%), επιπλέον αύξησης +3,4% συνολικά το 2016. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2017 ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) κατέγραψε σημαντική βελτίωση, παρουσιάζοντας τον εντονότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγής από τον Ιούνιο του 2008.

– Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία κινήθηκαν ανοδικά για 4ο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο του 2017 (+7,2%), ωστόσο η ταυτόχρονη άνοδος των εισαγωγών (+5,5%) είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά +3,4%. Συνολικά κατά το διάστημα Ιαν – Αυγ 2017 οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα και πλοία εμφανίζουν αύξηση +7% σε αξία και +3,4% σε όγκο, ενώ η ισχυροποίηση του ευρώ από τις αρχές του 2017 εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στις εξαγωγές, που αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα