23 Απριλίου 2024 / 9:51 μμ
23 Απριλίου 2024 / 9:51 μμ

Επειγόντως στέλνουν ψυχολόγο στο «Survivor»

από fimotro

Αυτό που συνέβη σόκαρε όχι μόνο την ομάδα των Μαχητών, η οποία βρισκόταν μέσα στο φορτηγάκι και τελικά αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει μία παίκτρια λόγω σοβαρού τραυματισμού και να αφήσει έναν ακόμη στο νοσοκομείο, αλλά και πολλούς από τους Διάσημους. Επρεπε να γίνει διαχείριση της κρίσης από έναν άνθρωπο που είναι ειδικός στο να το πετυχαίνει. Οι παίκτες ήταν σε κατάσταση σοκ, αυτό που συνέβη ήταν κάτι που δεν φαντάζονταν και τους βρήκε ήδη σε φάση που ήταν αποδυναμωμένοι, σε σημείο εξάντλησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντοχές τους είναι μειωμένες, η εξάντληση από την πείνα και την πολυήμερη παραμονή στον Αγιο Δομίνικο έχει προκαλέσει συναισθηματική και ψυχολογική κατάπτωση και το ηθικό έπρεπε να ανέβει.

Ετσι η παραγωγή έκρινε ότι μια επίσκεψη του ψυχολόγου στο νησί θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Να καλμάρει τα πνεύματα και να εμψυχώσει όλους όσοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σωματικές και ψυχολογικές. Οι τελευταίες μάλιστα οφείλονται και στην απόσταση που χωρίζει τους συμμετέχοντες από τους συγγενείς και τους φίλους τους.
Οι εντάσεις μεταξύ των παικτών είναι συνεχείς, τα νεύρα είναι τεντωμένα και πάντα η περίοδος λίγο πριν από την τελική ευθεία είναι η δυσκολότερη. Πείνα, αρρώστιες, εξάντληση. Υπάρχουν εκρήξεις στις συμπεριφορές οι οποίες πλέον είναι συνεχείς.

Επιπλέον μετά τις αποχωρήσεις και τις συνεχείς αλλαγές οι ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των παικτών έχουν διαταραχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό και χρειαζόταν ένας άνθρωπος να κάνει διαχείριση κρίσης και των μεν και των δε: αφενός των τραυματιών που βρίσκονταν σε σοκ, αφετέρου όλων όσοι μπορεί να τον χρειαστούν. Και ο καταλληλότερος και πιο έμπειρος στον συγκεκριμένο τομέα είναι ο κ. Χοϊμές, ο οποίος έκτοτε παραμένει στον Αγιο Δομίνικο και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Από τι κινδυνεύουν οι παίκτες

Εδώ και καιρό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η παρατεταμένη νηστεία των παικτών μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές βλάβες στον οργανισμό τους. Καταρχάς έχουν σημειωθεί λιποθυμικά επεισόδια και γυναικολογικές διαταραχές με διακοπή της εμμήνου ρήσεως. Οι κίνδυνοι όμως αφορούν επιπλέον διαταραχές στον θυρεοειδή και φυσικά σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που δεν επανέρχεται ακόμη και με κανονική σίτιση.
Ωστόσο πολύ σημαντικότερες είναι οι ψυχολογικές διαταραχές. Χρόνιο άγχος, διαταραχή πανικού και κατάθλιψη είναι οι τρεις κορυφαίοι κίνδυνοι που απειλούν τους συμμετέχοντες. Οι λόγοι είναι η στέρηση φαγητού, η απομόνωση σε συγκεκριμένο μέρος, η αγωνία για την επιτυχία των αγωνισμάτων, η πίεση του ταλαιπωρημένου οργανισμού να τα καταφέρει στις δοκιμασίες.

Η κατάθλιψη είναι το πλέον σύνηθες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά την αποχώρηση από αυτού του τύπου τα ριάλιτι. Το χρονικό διάστημα παραμονής τους είναι μεγάλο και ακόμη και ο υποσιτισμός επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο προκαλώντας σοβαρές συνέπειες λόγω της έλλειψης βιταμινών και σημαντικών στοιχείων απαραίτητων για την ψυχολογική κατάσταση και την υγεία των παικτών.

 

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τα ριάλιτι

Στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η γέφυρα των κατασκόπων», ακόμη και την ύστατη στιγμή όπου ο Τομ Χανκς επισκέπτεται τον πελάτη του την ώρα που εκείνος οδηγείται στον θάνατο, η απάντηση που πάρει στην ερώτησή του «Μα δεν φοβάσαι;» είναι: «Would it help?» (Σε τι θα βοηθούσε;). Η φράση αυτή επαναλαμβάνεται συχνά από τον εξαιρετικό Μαρκ Ράιλανς, ο οποίος υποδύεται τον κατάσκοπο των Σοβιετικών που ως τέρας ψυχραιμίας αντιμετωπίζει τη σύλληψη, τη φυλάκιση αλλά και την καταδίκη του μέσα από μια διαδικασία απόλυτα εκλογικευμένη και συναισθηματικά αποφορτισμένη.

Τη φράση αυτή, λοιπόν, χρησιμοποιεί ως ένα από τα πολλά παραδείγματα που έχει στη διάθεσή του ο κ. Χοϊμές σε όσους τον επισκέπτονται προκειμένου να βοηθηθούν και να νικήσουν τους φόβους τους. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι φόβοι είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο πολλαπλασιάζονται, ο γνωστός σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων απαντά με τη φράση του Ράιλανς: «Σε τι θα βοηθούσε;». Για εκείνον η αρχή της πορείας για τη νίκη του φόβου είναι αυτή ακριβώς: η πλήρης αποδόμησή του έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πράξεις σε κατάσταση πανικού, οι σπασμωδικές κινήσεις και οι χειρότερες συνέπειες. «Δεν έχει νόημα να φοβάσαι. Το πολύ-πολύ να προκαλέσεις ακόμη περισσότερους φόβους καθώς θα μπεις σε μια ταραγμένη διαδικασία», εξομολογείται κάποιος που έχει αφεθεί στις ικανότητές του.

Με απόλυτη ηρεμία ο around 70 ψυχολόγος προσπαθεί να πείσει όσους τον εμπιστεύονται να χαλιναγωγήσουν την ένταση και τον φόβο. Ανήκει στους λεγόμενους Αντλεριστές και όχι στους Φροϊδιστές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, κατά τον Αλφρεντ Αντλερ, το άτομο, το οποίο είναι και η βάση της συγκεκριμένης θεωρίας, γίνεται κατανοητό μόνο μέσα από τη συμμετοχή και την αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Ο κ. Χοϊμές όμως δεν είναι απλώς ένας ψυχολόγος δημοφιλής και επιτυχημένος στους κύκλους των βο­ρείων προαστίων και όχι μόνο. Είναι και ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης την τελευταία εικοσαετία. Και βέβαια είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τις πιο ουσιαστικές κινήσεις για να προκύψει το επιτυχημένο ανθρώπινο παζλ του «Survivor».

Ολα άρχισαν πριν από πολλά χρόνια όταν ο παραγωγός Αγγελος Χριστόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις μεγάλες παραγωγές του MEGA, αποφάσισε να εμπιστευτεί έναν δικό του άνθρωπο προκειμένου να τον βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσει την προσωπικότητα όλων των υποψηφίων που επιθυμούσαν διακαώς να πάρουν μέρος στα μεγάλα ριάλιτι εκείνης της εποχής: η «Φάρμα», το «Bar» και φυσικά τα πρώτα «Survivor». Η επιτυχία τους είναι γνωστή και επιβεβαιωμένη, ενώ οι παλιότεροι τηλεθεατές ακόμη θυμούνται ότι και τότε που τα ριάλιτι ήταν περισσότερο της μόδας όλο το ενδιαφέρον περιστρεφόταν γύρω από τη συμπεριφορά και τη συνύπαρξη των παικτών.

Μόλις η παραγωγή έκανε την πρώτη επιλογή των προσώπων, εν συνεχεία ο κ. Χοϊμές ήταν αυτός που μέσα από συνεντεύξεις πρότεινε στους παραγωγούς ποιοι ήταν προτιμότερο να επιλεγούν και φυσικά με ποιον τρόπο μπορούσαν να συνδυαστούν ιδανικά έτσι ώστε να προκύψει ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο μωσαϊκό που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρέθηκε στον ΑΝΤ1 όπου πραγματοποίησε σεμινάρια διαχείρισης θυμού. Σε αυτά μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πηγές, πήραν μέρος και ηγετικά στελέχη του σταθμού καθώς ο ψυχολόγος λειτουργεί σχεδόν σαν μαγνήτης ακόμη και για όσους θεωρούν ότι δεν έχουν την ανάγκη να απευθυνθούν σε ειδικό. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ασκήσεις που έβαλε στους παρευρισκομένους ήταν η διαδικασία να βρουν τον τρόπο αλλά και τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν το συναίσθημά τους.

 

Ο άνθρωπος που εντόπισε τον Ντάνο και τον Μάνατζερ

Η συνεργασία του κ. Χριστόπουλου με την Acun Medya προκειμένου να γυριστεί το «Survivor» για λογαριασμό του ΣΚΑΪ θα φέρει και πάλι τον κ. Χοϊμέ στο προσκήνιο. Ο κ. Χριστόπουλος, έμπειρος παραγωγός και με μεγάλες επιτυχίες στο βιογραφικό του, δεν ρισκάρει να συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αποδεδειγμένα το λεγόμενο «παιχνίδι της τηλεθέασης». Γι’ αυτό επιλέγει λοιπόν αυτόν που μάλιστα συγκαταλέγεται στους καλύτερους φίλους του πλέον και τον πείθει για μία ακόμη φορά να βοηθήσει στο κάστινγκ προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή των παικτών. Οταν επιλέχθηκαν οι πρώτοι παίκτες με τη συμμετοχή των μελών της εταιρείας παραγωγής, ακολούθησε η διαδικασία της συνέντευξης με τον ψυχολόγο. Αυτό το αποκάλυψε πριν από μερικές εβδομάδες η διευθύντρια του ΣΚΑΪ Αλκηστις Μαραγκουδάκη μιλώντας στο «ΘΕΜΑ». Οταν θα επιλέγονται τα πρόσωπα κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει και φυσικά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο επιτυχημένες θα αποδειχθούν οι συνθέσεις των ομάδων. Ωστόσο ο κ. Χοϊμές είναι αυτός που ανακαλύπτει τι κρύβεται πίσω από κάθε πρόσωπο και καταλήγει στην τελική του πρόταση, πάντα συμβουλευτικά και σε συζητήσεις με την παραγωγή.

Είναι ο άνθρωπος που διαβλέπει τη δυναμική που κρύβεται πίσω από τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τον γνωστό Ντάνο, και φυσικά αποκωδικοποιεί από πολύ νωρίς την επιθυμία του να πλάσει ένα προφίλ φερέλπιδος πολιτευτή, το οποίο θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια μέσα από τις συνεντεύξεις και τις εξομολογήσεις των φίλων και των οικείων προσώπων του.

Με την ίδια μαεστρία επιλέγει και τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους Διάσημους, καθώς οι υποψηφιότητες ήταν πολλές αλλά δεν κατάφεραν να κόψουν όλες το νήμα. Και εδώ πάλι δεν έχει σημασία για την ομάδα του κάστινγκ η δημοτικότητα που πολλοί φαντάζονταν ότι θα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, αλλά κυρίως η προσωπικότητα και μάλιστα το πώς θα εξελιχθεί και θα ξεδιπλωθεί, όταν πλέον θα έχουν όλοι αγγίξει τα όριά τους και η συμβίωση θα δοκιμάζεται έντονα. Πόσοι δεν αναρωτήθηκαν τι δουλειά έχει ο Μπο στο παιχνίδι όταν αυτό ξεκινούσε, ενώ εξέφραζαν την αμφιβολία τους για το κατά πόσο μια σχεδόν άγνωστη αθλητικογράφος θα καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Απλώς τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που είχαν δει τα έμπειρα μάτια.

Στελέχη από τον ΣΚΑΪ μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εκφράζουν την ικανοποίησή τους -για την ακρίβεια, τον ενθουσιασμό τους- για το αλάνθαστο κριτήριο του κ. Χοϊμέ, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία του ριάλιτι. Σε συνδυασμό με την έξυπνη κίνηση να ανακατευτούν οι ομάδες με τρόπο τέτοιο ώστε να ενταθεί η ίντριγκα αλλά και το φρενάρισμα των διαρροών που έπληξαν σε κάποιον βαθμό το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού κάνουν σαφές πλέον ότι το «Survivor» καλά κρατεί. Αλλωστε, πριν από μερικές ημέρες άρχισαν οι προετοιμασίες για το «Survivor 2»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα