29 Μαρτίου 2024 / 5:21 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:21 μμ

Επίθεση της ΝΔ στον Τσίπρα και τον Καλογρίτσα για τα δημόσια έργα

από fimotro

Για ευθεία συναλλαγή με την εταιρεία Τοξότης ΑΕ του Χρήστου Καλογρίτσα κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που αφορούν το πόθεν έσχες της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη «πληρώθηκαν» με την εργολαβία που ανέλαβε η εταιρεία στον οδικό άξονα Πάτρας- Πύργου.

Η οξύτατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με την οποία καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του. Στην ανακοίνωση, μάλιστα, διατυπώνονταν εκ νέου αιχμές σε βάρος του κ.Μητσοτάκη, αλλά και της Μαρέβας Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι.

Η Πειραιώς προχώρησε τότε σε μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποίθα συνδέει ευθέως τα δημοσιεύματα για το ζεύγος Μητσοτάκη με την ανάδειξη της εταιρείας Καλογρίτσα και τέταρτης εργολαβίας στον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Πριν στεγνώσει το μελάνι της αθλιότητας της εφημερίδας “Documento”, ο εκδότης της και επίσημος εργολάβος λάσπης της Κυβέρνησης, κ. Καλογρίτσας, πέρασε σήμερα από το ταμείο.
Αφού κατέτμησαν το έργο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, ο κ. Σπίρτζης, ως Υπουργός και κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα, του ανέθεσε σήμερα την 4η κατά σειρά εργολαβία, ύψους 74.000.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ήδη η εταιρία του έχει πάρει και τα τρία προηγούμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 178.000.000 ευρώ, χωρίς το σημερινό. Τσίπρας κερνάει και Καλογρίτσας πίνει …».
Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού που προκάλεσε αυτή την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας είχε ως εξής:

Η κυβέρνηση επ’ ουδενί λόγω δεν επιδιώκει να υπεισέλθει σε μια συζήτηση για την προσωπική ζωή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του. Ο σεβασμός απέναντι στον ιδιωτικό βίο, τις αποφάσεις και τις επιλογές καθενός είναι αυτονόητος και απόλυτος όχι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για οποιονδήποτε πολίτη.

Το θέμα, όμως, που έχει προκύψει σχετικά με την μη συμπερίληψη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να καταθέτει, δεν είναι ένα θέμα που αφορά την προσωπική ζωή του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη, αλλά τη δημόσια σφαίρα, τόσο νομικά όσο και ηθικά.

Σε ότι αφορά εντελώς περιληπτικά το νομικό σκέλος:

1. Από το 2004 (που ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής) μέχρι το 2015, όταν και εκδόθηκε η ΚΥΑ που αναφέρει στην δήλωση της η κυρία Γκραμπόφσκι, και σύμφωνα με την οποία οι σε βεβαιωμένη διάσταση σύζυγοι δεν υποχρεούνται να συνυποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να συμπεριλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του στην ετήσια δήλωση του -όπως προβλέπει σαφώς ο νόμος καθώς απαλλάσσει τον υπόχρεο μόνο όταν υπάρχει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο.

2. Ανεξαρτήτως των ετών κατά τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι τελούσαν σε διάσταση, και ανεξαρτήτως κάθε συναφούς νομικής ερμηνείας, το βέβαιον είναι ότι τουλάχιστον το έτος 2016 και σε αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Αρχηγού Πολιτικού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτοτελή νομική υποχρέωση να καταθέσει Πόθεν Έσχες στο οποίο όφειλε να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του.

Το νομικό σκέλος, όμως, είναι το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που έχει την βαρύνουσα εν προκειμένω σημασία είναι το ηθικό σκέλος.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να γίνει Πρωθυπουργός. Και εξ’ αυτού του λόγου και μόνο θα όφειλε, από μόνος του, και από τη στιγμή που προέκυψε θέμα με την αγορά ακινήτου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσει στην συνυποβολή Πόθεν Έσχες με την σύζυγό του ή, τουλάχιστον, να καταθέσει το σύνολο των κρίσιμων φορολογικών δηλώσεων στις οποίες καταγράφονται οι σχετικές περιουσιακές μεταβολές της συζύγου του.

Η περιουσία του κυρίου Μητσοτάκη και της οικογένειας του δεν αποτελεί εξάλλου ούτε κατά την έννοια του νόμου προσωπικό δεδομένο καθώς ο ίδιος είναι δημόσιος υπόχρεος.

Αναμένουμε επομένως από τον ίδιο, πέρα και έξω από τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του.

Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή με δεδομένο ότι το αξίωμα που κατέχει αλλά και εκείνο που διεκδικεί συνεπάγεται μια τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη».

H τέταρτη εργολαβία Καλογρίτσα στην Πατρών- Πύργου

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο όμιλος Καλογρίτσα συνεχίζει ακλόνητος στους διαγωνισμούς για το Πάτρα-Πύργος, δίνοντας για τέταρτη φορά την μεγαλύτερη έκπτωση στο 4ο τμήμα του έργου, που δημοπρατήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών προσέφερε έκπτωση 51% για την κατασκευή του τμήματος Κυλλήνη – Βάρδα, συνολικού ύψους 74 εκατ. ευρώ, βγαίνοντας για άλλη μια φορά μπροστά από τους μεγάλους εργολάβους. Ο Άκτωρας για παράδειγμα έδωσε προσφορά 35%. Δεύτερη σε κατάταξη είναι η Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ – Πετρής, η οποία έδωσε έκπτωση 49,59% (η ΤΕΚΑΛ κατασκευάζει τα έργα της Cosco στον ΟΛΠ) και τρίτη η κοινοπραξία Ξανθάκης – Παπαϊωάννου με έκπτωση 47%.

Ο όμιλος Καλογρίτσα έχει κερδίσει μέχρι σήμερα άλλες τρεις εργολαβίες με εκπτώσεις από 53% έως και 57,45%.

Θα ακολουθήσει προς τα τέλη Μαρτίου η πέμπτη εργολαβία, η οποία αφορά στην κατασκευή του τμήματος Βάρδα – Σαγέικα, με προϋπολογισμό 68 εκ. ευρω. Η έκτη εργολαβία θα αφορά στο τμήμα Σαγέικα – Κάτω Αχαΐα, η έβδομη το τμήμα Κάτω Αχαΐα – ΒΙΠΕ και η όγδοη το τμήμα ΒΙΠΕ – Μιντιλόγλι, ώστε ο οδικός άξονας να ενωθεί με την Ολυμπία Οδό.

Το υπουργείο Υποδομών έχει δηλώσει πως στις αρχές Μαΐου θα υπογραφούν ταυτόχρονα και οι οκτώ συμβάσεις για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Ο φάκελος «Μεγάλου Εργου», για να ενταχθεί το οδικό έργο και τυπικά στο ΕΣΠΑ, θα υποβληθεί στις αρχές της άνοιξης στην Κομισιόν.

Κώστας Καραμανλής: Ποιος υγιής ανταγωνισμός;

Η ανάληψη της εργολαβίας από την εταιρεία Καλογρίτσα είχε προκαλέσει το δηκτικό σχόλιο του τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ, βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή. Όπως επισημαίνει με την τέταρτη εργολαβία, η εταιρεία ανέλαβε πλέον το 50% του συγκεκριμενου έργο, πράγμα που ακυρώνει στην πράξη το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κατάτμηση έγινε για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Η δήλωση του κ.Κώστα Καραμανλή ακολουθεί:

«Οφείλουμε, κατ’ αρχάς, να συγχαρούμε την κατασκευαστική εταιρία “Τοξότης Α.Ε.”, που αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά – τέταρτη κατά σειρά – μειοδότης σε εργολαβία του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος (τμήμα Βάρδα – Κυλλήνη).

Με αυτόν τον τρόπο, η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε πλέον το 50% του συγκεκριμένου έργου, κάτι που ακυρώνει στην πράξη το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η “κατάτμηση” έγινε για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Με την ευκαιρία, καλό είναι να θυμίσουμε πως:
– Μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή καμίας απολύτως σύμβασης, σε συνέχεια των τριών πρώτων δημοπρατήσεων
-Δεν έχει εξασφαλιστεί καμία απολύτως χρηματοδότηση του έργου
-Καταρρέει πλήρως το επιχείρημά τους ότι η “κατάτμηση” έγινε προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν πολλές και μικρές κατασκευαστικές εταιρείες
-Η “κατάτμηση” είναι μια πρακτική, η οποία οδηγεί σε καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων και σε αύξηση του τελικού κόστους του έργου και γι’αυτόν το λόγο δεν την επικροτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έλαβε, το 2015, τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος με έτοιμη δημοπράτηση και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δυστυχώς, εκείνοι επέλεξαν τη λογική των “κατατμήσεων”.

Θέλουμε ειλικρινά να ελίζουμε πως, παρά τα συνεχή εμπόδια που προβάλλει η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τους “ημετέρους”, το έργο αυτό κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και δεν θα μείνει κι αυτό στα χαρτιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα